video-vlasno

«Загублені» гроші на «Живий вогонь» влада обіцяє повернути

15 червня 2017, 12:25

Гроші на проведення 9-го Міжнародного фестивалю звичаєвої культури "Живий вогонь" у м. Хмільник організаторам повернуть лише після сесії обласної ради

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Загублені» гроші на «Живий вогонь» влада обіцяє повернути

    Додати коментар

 




Гроші на проведення 9-го Міжнародного фестивалю звичаєвої культури "Живий вогонь" у м. Хмільник організаторам повернуть лише після сесії обласної ради, повідомляє Vlasno.info.

Відбудеться вона у липні, коли депутати розглядатимуть питання розподілу вільних залишків у бюджеті.

До проведення "Живого вогню" залишилось 10 днів. Втім, бюджетні кошти, передбачені на цей захід обласною програмою національно-патріотичного виховання у сумі 106 тисяч гривень, до організаторів етнофесту так і не надійшли. Звинувачують у цьому Департамент культури облдержадміністрації. Мовляв, відомство не замовило бюджетних коштів.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський зазначив, що цільову обласну програму приймали після затвердження бюджету. Тому і не врахували його можливості.

Питання фінансування фестивалю стало ключовим на засіданні бюджетної комісії Вінницької облради. Депутати, організатори "Живого вогню" і представники облдержадміністрації радилися, як виправити "прокол" у фінансуванні патріотичного заходу, відомого на всю Україну.

Співорганізаторка фестивалю Ольга Маліновська зазначила, що щорічно "Живий вогонь" відвідує від трьох до семи тисяч людей. Сюди з'їжджаються козаки, гончарі, кузні, конярі з усієї країни. Цього року відвідувачів очікує близько 10 різних локацій.

За словами пані Ольги, цього року фестиваль обійдеться у 240-250 тисяч гривень. З цих грошей 106 тисяч гривень мало надійти за програмою національно-патріотичного виховання. Ще 42 тисячі гривень з грантових коштів мають витратити на сцену та облаштування. Решту суми організатори мали докласти з власної кишені та за сприяння спонсорів.

— Цього року ми зраділи, що президент підписав указ про програму національно-патріотичного виховання і на неї виділили кошти, — каже пані Ольга. — Думали, що нам доведеться витрачати менше.

Співорганізаторка "Живого вогню" зауважила: ці 106 тисяч гривень мали витратити на рекламну кампанію, яка супроводжує патріотичний захід. Під "чесне слово" виготовили і запустили рекламу на телебаченні, радіо, надрукували плакати, банери. Наразі коштів, аби розрахуватися за ці послуги, немає.

За словами співорганізаторки фесту, докласти з власної кишені цього року планували 80 тисяч гривень. Натомість мають ще й проблему із коштами, які планувались за цільовою програмою.
комісія щодо проведення фестивалю "Живий вогонь" фото

Депутати, присутні на профільній комісії, були одностайні у своїй позиції на підтримку фестивалю.

— Це прекрасний фестиваль і неважливо, де він буде проходити, у Вінниці, Хмільнику, чи в будь-якому місті Вінницької області, його потрібно підтримати, — зауважив депутат Олександр Крученюк.

Присутній на комісії перший заступник губернатора Андрій Гижко запропонував звернутися по фінансову допомогу до міської ради Хмільника.

— Сьогодні у Хмільнику 26 мілйьонів гривень лежить на депозиті, —зауважив він. — Ви звертайтеся туди, де проводиться фестиваль.

На що громадська діячка зауважила, що місцева влада вже причепурює парк, а районні будинки культури привезуть на фест свої колективи,

Не міг всидіти на місці, коли вирішувалось грошове питання фесту і депутат Сергій Стаднік.

— Ми маємо руками і ногами підтримувати ці речі для того, щоб мати майбутнє у цій країні, — зауважив він.

За підтримку фесту ратували і депутат Михайло Кременюк, і Дмитро Рижмань, і Олександр Побережець, і, власне, голова профільної комісії Геннадій Мазур.

— Всі кричать про національно-патріотичне виховання, але тільки криком воно і закінчується, — зауважив з приводу даної ситуації депутат Крученюк.

Депутат Михайло Кременюк запропонував доручити департаменту культури, а також департаменту соцполітики підготувати на розгляд наступної бюджетної комісії проект рішення про перерозподіл коштів між цільовими програмами для того, аби віднайти можливість фінансування даного заходу. Розглянути це питання, на його думку, можна під час пленарного засідання сесії обласної ради у липні, коли обговорюватиметься питання розподілу вільних бюджетних коштів.

— Потрібно звернутися до головного розпорядника коштів облдержадміністрації щодо можливості зробити перерозподіл коштів по виконавцю, — департаменту культури. І передбачити фінансування, — підвів підсумок голова бюджетної комісії Геннадій Мазур.

Члени оргкомітету фестивалю Ольга Маліновська і Володимир Воловодюк вдячні за розуміння і підтримку у проведенні фестивалю і ще раз запрошують всіх вінничан і гостей Вінниччини відвідати міжнародний фестиваль звичаєвої культури "Живий вогонь".

Фото та відео Тетяни Куц

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення