Превірка змусить усіх підприємців платити податки

Фіксальна служба буде відстежувати рахунки фізосіб, що займаються підприємництвом

23 серпня 2018, 18:53

Превірка змусить усіх підприємців платити податки

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Фіксальна служба буде відстежувати рахунки фізосіб, що займаються підприємництвом

  адміністратор   Додати коментар

Державна фіскальна служба повідомила, що має намір домовлятися з банками про те, щоб відстежувати інформацію про рух коштів на особистих рахунках фізосіб, які займаються підприємницькою діяльністю. Про це повідомляє Vlasno. info з посиланням на etcetera.

Давали і будуть давати. Банківські установи і зараз зобов'язані надавати фіскалам такі дані - але не постійно, а в разі, коли відкривається або закривається рахунок. Тепер же підприємцям загрожує повальна перевірка всіх фінансових операцій. І, судячи із заяв УКРІНФОРМ, більшість банків уже дали згоду надавати відповідні дані представникам податкової служби.

Навіщо? За підрахунками УКРІНФОРМ, в Україні майже 2 млн ФОПів. При цьому менше половини з них мають підприємницькі рахунки в банках. Це означає, що друга половина відкриває рахунки в якості фізосіб, проводять через них різні оплати "по роботі", і нічого не відраховують до бюджету. Перевірка змусить підприємців платити податки.

Це законно? Як буде проводитися тотальний моніторинг рахунків дрібних підприємців, в ГФС поки не розповідають. Запевняють тільки, що методика «відпрацьовується». Разом з тим, деякі експерти стверджують, що вона в будь-якому випадку не може вважатися законною, так як є порушенням банківської таємниці.

Будуть лазівки? У червні Рада прийняла закон "Про валюті і валютні операції". Цей документ дає УКРІНФОРМ можливість разом з Нацбанком контролювати валютні операції, таким чином обходячи банківську таємницю.

Шантаж в законі. На сьогоднішній день багато банків (державні в тому числі) вимагають від дрібного бізнесу звітності, нібито "для підтвердження особи підприємця". В іншому випадку фінансові установи погрожують заблокувати рахунки. При цьому юристи сумніваються в законності таких вимог.

Але якщо податкова офіційно домовиться з банками про передачу такої інформації, подібний "шантаж" отримає підтримку з боку закону.

Чим небезпечно? Юристи нагадують, що єдине зобов'язання, яке повинні виконувати фізособи-підприємці по відношенню до УКРІНФОРМ - це виплата податку в розмірі 5% від обороту. Шляхи надходження цих грошей, вважають фахівці, податківців цікавити не повинні. Намір отримати дані, які не обов'язкові для розрахунку суми податку, фахівці називають спробою податківців вийти за рамки їхніх повноважень.

Підприємці вже заявляють, що в разі такого нововведення готові судитися з ГФС. І додають, що турбує їх не стільки спроба податківців "копати" під ФОПів, скільки збереження зібраної ними інформації, - адже ніхто не дасть 100% гарантії, що такі важливі дані не підуть "з-під поли" за помірну ціну. А це вже загрожує підприємцям набагато більш серйозними проблемами.

Читайте також: Українцям, які не платять податок на землю, буде нараховуватись пеня.

 

Фото: news.dtkt.ua

 


  адміністратор   23 серп. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення