Вінничанин Ігор Комліченко платить за комунальні послуги не більше 50 гривень щомісяця

Вінничанин Ігор Комліченко платить за комунальні послуги не більше 80 гривень щомісяця

11 січня 2015, 14:38

Серед альтернативних видів опалення він обрав найоптимальніший

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничанин Ігор Комліченко платить за комунальні послуги не більше 80 гривень щомісяця

    Коментарі (1)

Велика кількість видів альтернативного опалення, з одного боку, дозволяє обрати найвигідніший серед можливих варіант, а з іншого  трохи збиває з толку. Вінничани іноді плутаються, яка саме система опалення функціональніша: щоб і гріла достатньо, і була економною. Більшість чомусь забуває істину "тепло не там, де гріють, а там, де зберігають тепло".

Звісно, щоб обігріти квартири, можна купувати надпотужні котли, модернізувати опалювальну систему, ставити спеціальні насоси, які пришвидшують рух гарячої води в радіаторах. Без сумніву, ці кроки в якійсь мірі допоможуть, але за них потрібно платити чималі кошти. Вінничанин Ігор Комліченко стверджує, що увагу слід приділяти не стільки самому опаленню, як утепленню фасадів, підлоги, стелі, вікон та дверей.


Спочатку утеплив помешкання


 Варто згадати, що опалення  це якраз компенсація тепловтрат зовнішнього середовища. Чим більше втрат, тим більше треба нагрівати приміщення. Якщо ж втрат тепла не буде, в квартирі буде дуже легко підтримувати оптимальну температуру,  запевняє він. – Я почав якраз з того, що утеплив фасад свого помешкання. Використав для цього екстроплекс, це такий поліпшений пенопласт. Він у два рази перевищує звичайний пенопласт за теплопровідністю, не гниє, гарно пропускає повітря, заміняє 102 сантиметрам цегляної кладки. Коштує разів у п'ять дорожче пенопласту, але добротність та енергозберігаючі властивості екстроплексу вартують ще дорожче. Він вам не розсиплеться через кілька років, як звичайний пенопласт.

Принцип теплозбереження лягає в основу так званих пасивних будинків, які сконструйовані таким чином, що майже не потребують опалення. Їх ефективність залежить якраз від ретельно продуманої технології утеплення, за якою тепло не виходить навіть на з'єднаннях ізолюючих матеріалів, тобто «містках тепла». Велику роль в цьому грають вікна та двері. Ігор Комліченко поставив у себе шестикамерні металопластикові вікна.
P1010126
 Вони повинні бути якісними, тоді є гарантія, що служити будуть довго,  зауважує Ігор Володимирович.  Краще одразу заплатити трохи більше, ніж потім платити знову і знову, щоб переробляти вже встановлене. Я кілька років жив у Німеччини, то там давно всі піклуються насамперед про зменшення втрат тепла, тобто, утеплюють стіни, дах, підлогу. Енергоощадливість вони розуміють як комплексний підхід до опалення житла, а не просто заміни одного котла на інший, більш економний.

Комліченко наголошує, що ефективне зберігання тепла у квартирі дає настільки гарний результат, який робить не обов'язковою постійну роботу нагрівальних пристроїв.

 Я вмикаю опалення тільки у сильні морози. При іншій погоді температура у моїй квартирі тримається на 20-ти градусах,  каже господар. Показує поділки на кімнатному термометрі.  В квартирі з цим взагалі проблем немає: зверху, знизу, збоку є сусіди, суміжні стіни з ними теж нагріті. Значить, втрат тепла в цих місцях теж немає. Таким чином додатково підтримується тепловий баланс. Проблема була тільки у зовнішній оболонці, яку я успішно ізолював екстроплексом.


Обігріває житло українськими інфрачервоними плитами

Замість звичного водяного опалення, труб, котла, радіаторів у Комліченко стоять тільки інфрачервоні плити "Венеція", які випускаються у Кіровограді.

 Виготовляються вони зі штучного каменю, нагріваються від електрики, беруть дуже мало електроенергії, приблизно 350 Вт на годину,  каже Ігор Володимирович.  Я плачу за електрику не більше 30 гривень в місяць, з усіма комунальними виходить до 80 гривень.
P1010116
До того ж, ці плити економлять час і гроші на монтаж систем опалення. Не треба купувати котел, труби, фурнітуру. Не треба пробивати стіни, щоб ці труби розвести по квартирі, а потім шпаклювати діри в стінах. Ціна усіх складових звичної системи опалення подвоюється через вартість робіт. Окрім цього, в газконторі треба брати дозвіл та техумови на переобладнання системи. Вартість цих документів та проекту теж "влетить у копійочку". А мої плити чіпляються на два дюбеля, як звичайна поличка,  Ігор Володимирович показує невелику плиту під підвіконням. Стіна за нею обклеєна фольгою.  Фольга дозволяє отримати ще більше від такої батареї, бо відбиває теплову енергію, і вся вона йде у приміщення, а не гріє стіни.
P1010119
Вигідні такі батареї тим, що ніяких документів для їх встановлення оформляти не потрібно.

 Це як звичайний кондиціонер або електрокамін. Компактний, безпечний та екологічний. До речі, не знаю, як поведуть ці радіатори в санвузлі, тому там я поставив електрорушникосушарку,  демонструє неіржавіючий пристрій в ванній кімнаті.  Раніше тут було холодно, бо централізоване опалення по цьому стояку чомусь не працювало. А тепер достатньо включати рушникосушарку на півгодини зранку та ввечері.

Ігор Комліченко витратив на п'ять панелей та інші матеріали по утепленню фасаду дев'ять тисяч гривень у 2009 році. Відтоді за електроенергію платить не більше 300 гривень на рік. За централізоване опалення у його двокімнатній квартирі доводилось платити до 300 гривень щомісяця. Каже, що за встановлення індивідуального опалення того ж року його сусіди віддали більше 12 тисяч гривень, і тепер плата за газ у них складає до 250 гривень на місяць в опалювальний сезон.

Крім того, про зміну системи опалення потрібно подбати завчасно: документально оформити від'єднання від централізованого опалення та при необхідності зробити проект та дозвільні документи на інше. Тому головною перевагою інфрачервоних плит Ігор Комліченко називає якраз те, що їх встановлення не вимагає ніяких дозволів, технічних проектів та проведення масштабного залучання спеціалістів.

А в деяких випадках переобладнання систем опалення на альтернативне без втручання фахівців не обійтись. Наприклад, встановлення котлів, що працюють на твердому, рідкому або біопаливі, також теплові насоси, сонячні колектори та «теплий плінтус». Але для квартир найприйнятнішим є або заміна котла на більш економний, або обладнання житла інфрачервоним опаленням. Це можуть бути керамічні плити, тепла підлога, «теплий плінтус»,стельові панелі та обігрівачі.

Інфрачервону плівку використовують при монтажі «теплої підлоги», укладаючи під шаром покриття для підлоги. Для її монтажу досить зняти стару підлогу, укласти плівку та настелити нову. «Теплий плінтус» монтується вздовж стін, тому потребує мінімальних затрат на ремонт. Стельові панелі кріпляться до стелі і теж не вимагають додаткових перепланувань. Інфрачервоні обігрівачі встановлюються як звичайні електрообігрівачі і можуть навіть прикрасити інтер'єр. Є також система стінового опалення, яка нагрівається вночі, а вдень віддає тепло і поступово розряджається. Вибір за Вами!

Коментарі    Оновити список коментарів

Igor Basyuk
0 # Igor Basyuk 14.01.2015, 16:40
АНАЛОГОІЧНО, ТІЛЬКИ + РЕКУПЕРАЦІЯ ТА ВІДМОВА ВІД "ВОНЮЧОГО" ГАЗУ ЗА РАХУНОК ІНДУКЦІЙНОЇ ПЛИТИ НА КУХНІ.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення