Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

200 робочих місць та 20 мільйонів гривень від тирси та соломи можуть отримати вінничани

    Додати коментар

 


У країні – криза. Ціни на комунальні послуги стрімко ростуть, а не за горами ще й опалювальний сезон. Чим вигідніше та безпечніше опалювати комунальні заклади міста та домівки вінничан запропонував «Центр альтернативних рішень».
програма альтернативного теплопостачання фото

Учасники зібрання демонструють графіку із зображенням програми демонополізації та альтернативного ринку теплопостачання. Відповідальний за питання комунального майна Андрій Вигонюк стверджує, що вінничанам час відмовлятись від газу російського агресора. Адже він – дороговартісний та небезпечний, пригадує ситуацію із газовою котельнею у Тульчині, вибух якої коштував двох життів.

– Основна мета Центру альтернативних рішень – демонополізація ринку теплопостачання, здорова конкуренція та дотримання тендерних процедур.
Андрій Вигонюк фото

Досвідом використанням потужного біопаливного котла теплопостачання ділиться головний лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко. Каже, що лікарня вже заощадила 900 000 грн, адже такий котел переважає енергопродуктивністю. До того ж, медмістечко навколо ВОДКЛ, яке нараховує ще 12 закладів, заощадило 1 900 000 грн! Тобто, і лікарня і медмістечко зекономили 23 % коштів, які використали для потреб медичних закладів. А втрати газпрому склали 11 700 000 гривень на рік!

– Зекономлені кошти ми використали на якісне дитяче харчування та медикаменти. До того ж хочу зауважити, що якість опалення твердопаливним котлом не поступається газовому. Ми просили компанію, яка забезпечує нас теплопостачанням, зменшити подачу опалення, адже у лікарні було занадто тепло.
Василь Паненко фото

Відповідальний за напрямок міжнародної співпраці Юрій Войціцький розповідає, як європейці вирішують питання теплопостачання:

– Питання теплопостачання, так само як і електропостачання, водопостачання та вивезення сміття, в Європі давно комерціалізоване. Такого у них немає, що один постачальник продає все. Держава забезпечує магістралями – шляхами подачі тепла. А хто бути вливати тепло у трубу – питання конкурентне. Тому й обирається найбільш якісний та дешевший постачальник.
Юрій Войціцький фото

Власним досвідом надання послуг альтернативного теплопостачання поділився підприємець Сергій Кравченко. Він впевнений, що використання альтернативних джерел для отримання тепла дає можливість не лише для політичної та економічної свободи, але й для серйозного поштовху економічного розвитку України.

– Впевнений, що ми можемо на 100% відмовитись від російського газу. Достатньо було б власного виробництва та біосировини, яка є в Україні. У нас колосальні запаси соломи та деревини.
Сергій Кравченко фото

Інший представник компанії ВІНТЕА Володимир Майстришин наголошує, що державі необхідно підтримати виробників біотепла. Підприємець обурюється, що під лозунгами урядовців «Ми чекаємо реформ», позитивних змін населення так і не бачить. Перехід на альтернативне теплопостачання – це і є реальна реформа, адже суть її надто проста – прибрати одного монополіста та надати можливість вливати енергію у трубу різним виробникам.

– Моя позиція наступна: нехай Уряд покаже хоч щось, що він зробив для підтримки вітчизняних виробників та зменшення плати за комунальні послуги для населення.

Представники ВІНТЕА стверджують, що вже встановленим котлом зможуть забезпечити теплом половину мікрорайону «Вишенька».
Володимир Майстришин фото

Юрист Борис Саюк зауважує, що Україна, на превеликий жаль, успадкувала від Радянських часів стару систему теплопостачання, де послуги надавалися одним суб'єктом –  державним. Проте зараз стаття шоста Закону України про теплопостачання передбачає сприяння розвитку конкурентних відносин на ринку теплової енергії.

Для охочих взяти участь у торгах, юрист радить спочатку звернутися до власника земельної ділянки, на якій буде встановлено альтернативний котел опалення:

– На сьогоднішній день це не є проблематично, тому що, якщо об'єкт відноситься до комунальної власності, то розпорядником як майна, так і землі виступає обласна рада. Вона і буде приймати відповідні рішення по укладанню договорів земельної ділянки та оренди об'єкта нерухомого майна. На підставі цих двох документів, суб'єкт, який буде надавати теплопостачання, змонтує власну установку і безпосередньо зможе під'єднатись до мереж, по яких буде постачатися тепло споживачеві.
Борис Саюк фото

На презентації програми альтернативного ринку теплопостачання підіймалося питання надання послуг населенню. Адже, кожен вінничанин бажає опалювати своє помешкання на 30% дешевше послуг, які пропонує підприємство-монополіст.
демонополізація ринку теплопостачання фото

Сьогодні вінничани, аби здешевити послуги за обігрів, пробують відключатись від централізованого теплопостачання. Міськвиконком, в свою чергу, ставить перепони. Отже, таке відключення кожному жителю влетить у копійочку (близько 10 000 гривень). Центр альтернативних рішень пропонує здешевити ціну на опалення. В цьому випадку помешкання людей залишається під'єднаним до централізованої системи, а плата за послуги знижується на третину.

Також прихильники альтернативної теплоенергетики переконані, що перехід на біопаливо надасть українцям додаткові робочі місця.
трактор фото
трактор фото


Раціональне використання українських ресурсів: відходи деревообробної промисловості та сільськогосподарського виробництва, різного роду стружка, тріска, солома. Сьогодні все це іде на експорт, проте, використання їх у нашому регіоні здешевить теплоенергію для усіх верств населення та організацій. Все залежить від бажання влади та громади!
котел фото
тирса фото


Кореспондент Олена Мортко


Монтаж Олена Мортко


Відеооператор Дмитро Тищенко


Фото Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення