протест Вінниця фото

Креативними флешмобами вінничани припиняють корупційні схеми

22 жовтня 2015, 15:02

Ціну громадської активності у цифрах та фактах презентували вінничанам

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Креативними флешмобами вінничани припиняють корупційні схеми

    Додати коментар

Вінничани можуть контролювати закупівлі за бюджетні кошти та припиняти корупційні схеми при розігруванні тендерних пропозицій. Про результати такої проробленої роботи розповіли громадські активісти Вінниці.

— Не відбувся тендер у Службі автомобільних доріг у Вінницькій області на закупівлю паливо-мастильних матеріалів, коли на засідання тендерного комітету прийшли громадські активісти, — розповів представник Вінницької правозахисної ініціативи Станіслав Нижник-Оскольський. — А торік ми припинили процес, коли асфальт клали просто на сніг. Лише завдяки цьому ми зекономили 19 мільйонів гривень.

Голова правління громадської організації "Асоціації ОСББ" Ельвіра Мрясова розповіла, як завдяки громадській активності населення за співпраці із журналістами змусили комунальне підприємство "Вінницяводоканал" підключити водопостачання до житлових будинків після кількамісячного "оббивання порогів".

— Після флешмобу підприємство змушене було підписати нові договори та знову підключити воду, — пригадує Ельвіра Мрясова. — Ми просто прийшли помитися під будинок Директора "Вінницяводоканалу" із лозунгом "Пане Сиска, пустіть нас помитися". Воду не увімкнули, потім ми змушені були забарикадувати директора підприємства до прийняття рішення.

Плідним прикладом співпраці активістів та журналістів є ситуація із Вінницькою обласною дитячою клінічною лікарнею, яка не сходить із перших шпальт місцевих видань досі.
прес-конференція щодо корупції у Вінниці фото
Фото Людмили Кліщук

У результаті громадського контролю за проведенням закупівель в обласній дитячій лікарні відмінено тендер на суму понад 350 тисяч гривень на прання білизни та проведено його пізніше без порушення процедур. До цього громадського контролю доклали рук ініціатори справи Анатолій Тобілко та Юлія Грига.

Ще один флеш-моб вінницьких активістів допоміг організувати доступ у приміщення обласної ради людей з обмеженими можливостями. Тепер у холі першого поверху встановлений сучасний електричний підйомник до кімнати прийому громадян, а на вулиці обладнали кнопку виклику.

— Аби не піддавати ризику людину з інвалідністю, я сів на візочок, щоправда, трошки побив пальці рук та коліна, але таки дісталися на прийом до Сергія Свитка, — розповідає Анатолій Тобілко. — Він пообіцяв поставити прийомник. Так і сталося. Тепер люди з інвалідністю можуть потрапити у приміщення для діалогу із обласною владою.

Активісти у один голос акцентують: лише факт присутності журналістів та активістів на засіданнях тендерних комісій змушував відміняти тендери.

— Хоча дехто знаходить про негатив у відмінених тендерах, — не приховує Юлія Грига. — Насправді, нашою метою є дотримання чинного законодавства, і якщо тендер відміняли — на те, отже, були вагомі причини. Наша мета — прозорість. Ми її, сподіваюся, дотримуємося.

Громадські активісти закликають небайдужих долучатися до контролю громадських закупівель, а журналістів — розслідувати виявлені неправомірні випадки.


Головне фото: vn.20minut.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення