У селі Шершні Тиврівського району пройшов другий фестиваль «Шершні Леонтовича»

Сільська громада на Вінниччині рятує пам’ятку світового значення

05 серпня 2018, 09:03

У селі Шершні Тиврівського району пройшов другий фестиваль «Шершні Леонтовича»

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Сільська громада на Вінниччині рятує пам’ятку світового значення

    Додати коментар


В селі Шершні в аварійному стані знаходиться будівля, в якій 8 років від дня народження жив всесвітньо відомий український геній та автор «Щедрика» Микола Леонтович. Саме в цій будівлі він навчився грати на музичних інструментах. Жителі села та активісти намагаються привернути увагу до можливої втрати культурної спадщини. Вони своїми силами проводять вже другий фестиваль та сподіваються зробити величезний туристичний комплекс з музеєм та музичною школою. Про фестиваль та ситуацію з історичною будівлею, яку ми втрачаємо, розповість кореспондент Vlasno.info.

csherchsni 25 1csherchsni 10 1

csherchsni 90 1В селі Шершні Тиврівського району Вінницької області 2 роки назад місцеві активісти почали бити на сполох. Пам'ятка національного значення знаходиться в плачевному стані. Будівля дуже стара та ніколи не ремонтувалась. Помешкання, де свої дитячі та юнацькі роки проводив Микола Леонтович, в аварійному стані. Жителі села передають з вуст в уста історії про сім'ю великого композитора та про самого Леонтовича.

csherchsni 26 1csherchsni 29 1csherchsni 33 1csherchsni 32 1
Наразі дах, протікає немає частини стін та вікон, будівля розсипається. В одній з кімнат працює відділення «Укрпошти». Працівниця пані Оксана взимку опалює приміщення дровами в старій печі. Якби не меморіальна табличка, ніхто б і не подумав, що тут жила світова зірка. Ще 15 років тому тут знайшли незвичайний артефакт на горищі – письмове приладдя Леонтовича. З 2016-го року місцева жителька та активістка, одна з організаторок фестивалю «Шершні Леонтовича» Валентина Чайковська почала компанію з рятування споруди.

– Щоб якось привернути увагу до будинку, треба щось робити. В 2016-му році ми разом з активістами клуб «Лотос» почали думати, як діяти. І в 2017-му було 140 років з дня народження Леонтовича, тож ми вирішили провести перший фестиваль «Шершні Леонтовича» тут, у Шершнях. Відкрили фонд для залучення благодійних внесків, на них ми 1 грудня 2017-го зробили зимовий міні-фестиваль. Сьогодні проводимо фестиваль теж на пожертви від людей, і маємо надію залучити меценатів для збереження будинку Леонтовича. На фестиваль залучили народних майстрів з нашого села, переважно наших односельчан. А проект реконструкції – це буде бомба. Якщо навіть 50% цього проекту запустять, то і дороги в нас будуть, і влада на нас зверне увагу.

csherchsni 75 1
csherchsni 15 1За словами пані Чайковської ініціатива збереження пам'ятки йде знизу, а влада не зацікавлена в допомозі. Один з меценатів фестивалю, отаман Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Володимир Воловодюк бачить в маленьких починаннях громади великий потенціал в майбутньому:

– Щасливий шанс для села Шершні, гріх не використати. Мати таку пам'ятку – це можливість розвитку культури та туризму в селі. Те, що сьогодні відбувається, позитивний приклад для всіх. Ініціатива однієї людини, Валентини Чайковської, яка організувала навколо справи порятунку будинку родини Леонтовичів однодумців, починає втілюватись в реальний проект. І хоча дотепер є багато скептиків, питання зрушено та має всі шанси мати позитивний результат у вигляді музею Леонтовича. Причому, разом з музичною школою або центром народної творчості, – каже пан Воловодюк.

csherchsni 51 1
csherchsni 53 1
csherchsni 42 1
Селяни намагаються все робити своїми силами та вже знайшли підтримку в численних фондах та у інвесторів. Про це розповіла сільська головиня Наталя Михайлова:

– Наші жителі на чолі з Валентиною Чайковською провели перший фестиваль торік, привернули увагу до фонду. Президент фонду гуманітарного розвитку України Наталя Малиновська побачила та провела конкурс на проект реконструкції. Було вирішено не просто відбудувати будинок, але і зробити новий туристичний маршрут. Тому тут буде амфітеатр, новий сад, музей та музична школа. В центрі посадять ялинку, тому що «Щедрик» – це Різдво. Продумані і парковки, і інфраструктура, і далі вже дороги. З сільського бюджету виділені 7 тисяч гривень. Ще меценат Тиврівської районної ради Світлана Малюта купила дітям подарунки, Володимир Воловодюк також допоміг з організацією та підвозом учасників.

csherchsni 59 1csherchsni 70 1csherchsni 99 1
Президент фонду гуманітарного розвитку України та ініціатор платформи «SOS майбутнє» Наталя Малиновська шукає інвесторів та, як може, допомагає відтворити селу його культурну спадщину.

– Мені торік активіст села Шершні Шаміль Ушаков прислав мені фотографію цього будинку з табличкою «SOS майбутнє». Відтоді ми намагаємось врятувати цей будинок. Хочемо реставрувати, щоб громада його не втратила, провести сюди туристичний маршрут. З нами приїхала команда експертів, щоб визначити стан грунтів та варіанти реконструкції. Вони будуть тут працювати тиждень. Потім ще приїдуть геологи, щоб побачити рух підземних вод, що зробити на віки. На мою думку, досить обурливо, що коли світ відзначає 100-річчя «Carol of the Bells», тут, де вона можливо і народилась, просто йде руйнація.

csherchsni 65 1sos 1

Більше про перспективи реконструкції будинку та створення комплексу розказав представник проектної групи В'ячеслав Юревич:

– Ми виконуємо геодезичні виміри, топозйомку. Це потрібно для створення проектної документації. Планується не лише реконструкція будинку, але й побудова розважального комплексу на всій території. Частково провели огляд будинку. Його зберегти можливо, але багато часу втрачено. Потрібно починати до дощів та снігу. Треба хоч дах зробити. Або законсервувати його, щоб зберегти.

csherchsni 49 1csherchsni 63 1
Сільська рада виділила на новий простір Леонтовича 0,9 гектара землі. Після розмов з дітьми та батьками села Шершні, було вирішено, що в просторі буде ялинка, музична школа, скейт-дром, музей, каток та амфітеатр для Open Air фестивалів.
Проект розробив відомий київський архітектор Олексій Семенов-Орлик. Ідея полягає в тому, щоб максимально зберегти кімнати музею, зробити меморіальні кімнати, відтворити в сучасних медіа-зонах та артефактах. А 2 третини будівлі займатиме музична школа.

csherchsni 12 1csherchsni 86 1
csherchsni 14 1На свято приїхало багато дитячих народних колективів району та області. Показали більше 28 окремих номерів. Хедлайнерами свята стали півфіналісти телепроекту «Україна має таланти» 2011 року – «Шпилясті Кобзарі» з Києва. Вони відкривали фестиваль всесвітньовідомою піснею «Щедрик» Леонтовича. Також проводились майстер-класи з гончарства, плетіння соломи, плетіння ляльки і т.д. Малеча гралась на батуті та їла солодку вату.

csherchsni 98 1csherchsni 20 1csherchsni 77 1csherchsni 80 1csherchsni 81 1csherchsni 39 1csherchsni 93 1csherchsni 94 1csherchsni 101 1csherchsni 5 1csherchsni 3 1csherchsni 4 1csherchsni 2 1csherchsni 100 1Читайте також: Історичну подорож шляхами Миколи Леонтовича здійснили здійснили краєзнавці на Вінниччині

Фото: Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення