флешмоб по Щедрик фото

З ініціативи вінничан «Щедрика» співали по всьому світу

03 січня 2017, 13:55

До флешмобу долучились в інших країнах

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

З ініціативи вінничан «Щедрика» співали по всьому світу

    Додати коментар

З часу оголошення флешмобу #Щедрик100challenge, присвяченого століттю першого виконання цього твору, знамениту колядку в оригінальному виконанні переспівали близько сотні разів, повідомляє Vlasno.info.

Наразі організаторам акції надійшло 97 відеовідповідей з виконанням відомої колядки. Умовою флешмобу було записати виконання «Щедрика» на відео та назвати колективи або виконавців, кому передається естафета. Акцію започаткував вінницький священик Назарій Давидовський, який першим із жіночим хором «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу і виконав «Щедрика» наприкінці листопада.

– Я й не очікував такого розмаху, – ділиться враженнями організатор. – Звичайно, хотілося, щоб про нього дізналися і відгукнулися, але не чекав, щоб настільки.

З того часу до флешмобу долучились десятки колективів. Відому колядку виконували і хором, і самостійно, і дорослі, і діти. Співали в Україні та поза її межами. Естафету підхопили в Іспанії, Канаді, Литві, Польщі, Франції і навіть Росії. Так, у Москві ініціативу підхопив камерний хор «Мартаккорд». Назарій Давидовський розповідає, що зрадів, коли побачив музичну відповідь з Москви.






– Реакція була дуже позитивною. Приємно що, незважаючи на всі обставини, і там, і тут є люди, які розуміють, що нам не потрібна війна, а мистецтво може об'єднувати, – зауважив священик.

«Щедрик» у танці

Але, як виявилося, "Щедрика" можна не лише співати і грати, а й танцювати. Таку версію виконання відомого твору надіслав дитячий танцювальний колектив з Києва «Флік-Фляк».



– Знаковим для нас є те, що до флешмобу долучився хор ім. Григорія Верьовки. Свою версію виконання колядки розмістили на офіційній сторінці у соцмережі і міністерство культури. Дивували деякі колективи, які не просто записували виконання пісні, а робили цілі ролики, кліпи на високому художньо-естетичному рівні, – продовжує Давидовський.

До флешмобу долучилися і відомі виконавці. Так, виконання Щедрика із відповідним хештегом з'явилося і від гурту «Танок на майдані Конго (ТНМК)».

– Тут взагалі цікава історія вийшла. Є такий ресурс: «Культпростір», представники якого автономно від нас записували виконання Шедрика з різними виконавцями. Коли побачили наш флешмоб, вирішили долучитись. Так під хештегом #Щедрик100challenge з'явилось ще відео. Завдяки «Культпростору» про нас дізналися у Литві та Франції і звідти теж прислали музичну відповідь, – розповідає священик.

Відеозаписи передадуть до музею Леонтовича

Флешмоб триватиме до 15 лютого, саме в цей час в Україні закінчується коляда. До цього числа у всіх охочих ще є можливість долучитись до акції.

– За цих півтора місяці, відколи стартував флешмоб, я помітив одну річ: він став не лише музичною естафетою, а цілим соціальним явищем. І він наштовхнув мене на інші цікаві ідеї, які зараз розвиваю і готую. Я думаю, що із закінченням флешмобу платформа #Щедрик100challenge не перестане існувати. Вона житиме далі і стане підґрунтям для нових проектів, – підсумував Давидовський.

Після закінчення флешмобу усі надіслані відео організатори передадуть до музею Миколи Леонтовича у селі Марківка Теплицького району. Вони доповнять колекцію записів виконання колядки, які були зроблені у попередні роки.

Фото зі сторінки спільноти жіночий хор "Соломія" у соцмережі Фейсбук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення