град на Вінниччині фото

На Вінниччині град повбивав гусенят, каченят і курчат

112
22 вересня 2017, 13:07

Вчора на Вінниччині стихія наробила великої шкоди

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині град повбивав гусенят, каченят і курчат

    Коментарі

Вчора на Вінниччині стихія наробила великої шкоди. Град розміром з куряче яйце засипав села Крижопільського району. Найбільше постраждали села Красносілка, Голубече, Тернівка, Сонячне, Залісся, Вигода, а також сам райцентр Крижопіль. Про це Vlasno.info повідомив заступник голови Крижопільської райдержадміністрації Валентин Пастушенко

– За попередніми даними, у Красносілці 256 дворів потребують відновлення, там необхідно замінити 20 з половиною тисяч шиферин, у Голубечому — 12 з половиною тисяч, у Тернівці — тисячу. Решта сіл невеликі, там трохи менше треба шиферу, – зазначає він.
град на Вінниччині фото
град на Вінниччині фото

Діловод Крижопільської РДА Тетяна Снігур зауважує, що від граду постраждали майже половина усіх будинків у райцентрі.

– За все своє життя, а мені вже майже 60 років, такого граду я не бачила, – запевняє вона. – Стояла просто крижана стіна. А потім ще дощ злив, то вода наче у мисці стояла.

Голова Голубецької сільради Олег Коваль розповів, що град також знищив городину та обірвав дроти на електроопорах.

– Хмара набігла моментально. Град пішов зненацька, п'ять хвилин, і все, закінчився. Але дуже наробив біди, – розповідає він. – Пробивав дахи, вікна, навіть подвійні склопакети. В садках пооббивали груші, яблука, виноград. В кого на городах залишились помідори та огірки, то вже їх немає. Також люди скаржились, що побило птицю. В кого гусенята, курчата на вулиці були. Хтось навіть казав, що кота вбило градом. Жахіття робилось. Добре, хоч люди не постраждали.
град на Вінниччині фото
град на Вінниччині фото

Великі збитки підтверджує й голова Красносільської сільради Валентина Чепелюк. Мовляв, зачепило 173 будинки, господарчі будівлі та інше.

– Такого страхіття мені ще не доводилось бачити. Ми якраз їхали у село на робочій машині. То скло побило в машині на раз, – зізнається вона. – А ми бачили, що градини іноді летіли, як яблука. А у Заліссі, казали, що взагалі, як півцеглини, крига падала з неба. Побило нам усі ліхтарі на вулицях, чашки на електроопорах, до яких дроти чіпляються. То вчора електрики тут все заміняли до темної ночі, а сьогодні продовжують. Наскрізь пробивало навіть подвійні вікна. В сільраді теж усі вінка побило. Від гарбузів на городах тільки каша залишилась. І птицю побило. А ще розказували, що декому натовкло льодом по голові. Правда, до лікарів не звертались.
град на Вінниччині фото
град на Вінниччині фото

Сьогодні у Крижополі зібрали також позачергову сесію селищної ради. Вирішили збільшити загальну суму резервного фонду. Перший транш виділених на стихію коштів склав 8 мільйонів гривень.

Усі постраждалі пишуть заяви у сільські, селищну, району ради. Спеціальна комісія райдержадміністрації підраховує збитки та проводить фотофіксацію наслідків стихії.

Головне фото зі сторінки Юлії Луцик у соцмережі Facebook, фото надані відділом інформаційної діяльності Крижопільської РДА