шини-горять-фото

Хто відповість за палаючі шини в центрі Вінниці

112
15 березня 2016, 07:05

Сьогодні у Вінниці біля управління поліції знову палили шини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Хто відповість за палаючі шини в центрі Вінниці

    Коментарі

Сьогодні у Вінниці біля управління поліції знову палили шини. Чорний дим розходився по Театральній та прилеглим вулицям, повідомляє Vlasno.info.

– Дихати немає чим, - скаржилась працівниця однієї з установ, що розташовані поблизу обласного управління поліції, Наталія. - Виходили, просили мітингувальників не палити шини, а вони відказували, що припинять це, як тільки до них вийде хтось з керівництва.

У відділі оперативного реагування "Цілодобова варта" Вінницької міської ради зауважили, що отримали дві скарги від вінничан.

– Дзвонили, що вони не проти пікетів, мовляв, хай собі протестують, скільки хочуть, тільки шини не палять, бо важко дихати, - зазначила керівник служби Антоніна Іващук. - Ми повідомили владу про ці скарги.

Хтось з мешканців Театральної викликав пожежників. Приїхала машина, до рятувальників одразу підійшли кілька атовців. Після розмови з ними рятувальники сіли в машину, розвернулись і поїхали.

– Я б на місці рятувальників те саме зробив, - зауважив вінничанин Олег, що спостерігав за цією ситуацією. - От розгорнули б вони пожежні рукави, і що? Поливали б атовців? Вояки б не відійшли від шин, я впевнений.

Підходили до пікетувальників також і представники комунального підприємства Вінницької міської ради Муніципальна поліція.

– Наші працівники провели з протестувальниками роз'яснювальну роботу, просили: "Не паліть шини". А вони все одно палять. Якби ми бачили, хто їх запалив, то змогли б на тих людей скласти протокол. А більше повноважень ми не маємо, - запевнив начальник Муніципальної поліції Василь Гайовик. - Це вже справа поліції заставити пікетувальників щось робити чи не робити.

Втім, атовці зауважили, що будь-які дії з боку правоохоронців викликали б протидію і справа могла б дійти до сутичок. Тому говорити про бездіяльність поліції вони б не радили. А ось на владу вони ображені, тому що ніхто до них не вийшов, а тільки запрошували представників пікетувальників до себе в кабінети.

– Так не буде. "Договорняки" в нас не пройдуть, - підкреслювали атовці. - Ось прийде до нас губернатор, тоді перестанемо палити шини.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, справді, прийшов і поспілкувався з пікетувальниками. Втім, навіть після цього шини продовжували горіти.

Згідно із правилами благоустрою Вінницької міської ради пункту 3.1.6. слід "вимагати негайного виконання робіт з благоустрою міста в разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоди життю, здоров'ю або майну громадян». У пункті 3.1.7. йдеться, що потрібно "звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров'ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об'єктів благоустрою».

Усім відомо ще з часів Революції Гідності, що дим від шин є отруйним. Ще тоді токсикологи попереджали майданівців не ходити без респіраторів, тому що за три-п'ять днів може настати руйнування легень.

Вчора мешканці прилеглих до управління Нацполіції будинків вже скаржились на першіння в горлі та головні болі. Хоча до сімейних лікарів поки що ніхто не ходив. Вони цікавляться, куди їм звертатись із заявами? На кого подавати в суд і на що: на дії чи бездіяльність?

Фото: Тетяна Щербатюк