вінницький суддя фото

Вінницький суддя, якого затримали за отримання хабара, продовжує працювати на посаді

08 лютого 2017, 15:42

Суддя, якого слідчі Генеральної прокуратури разом із СБУшниками затримали у жовтні 2014 року за отримання хабара, зараз продовжує працювати на посаді

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницький суддя, якого затримали за отримання хабара, продовжує працювати на посаді

    Коментарі

Суддя, якого слідчі Генеральної прокуратури разом із СБУшниками затримали у жовтні 2014 року за отримання хабара, зараз продовжує працювати на посаді. Суд досі не виніс вирок у цій справі, бо недосконалий обвинувальний акт повернули прокурору — про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на інформаційний запит кореспондентки Vlasno.info.

Ще у жовтні 2014 року Генеральна прокуратура звітувала про затримання судді Вінницького міського суду. Підозра: отримання неправомірної вигоди за винесення позитивного для позивача рішення у цивільній справі. Мова йде про 45 тисяч гривень.

– Слідчі встановили, що за вказану грошову суму служитель Феміди збирався прийняти позитивні рішення та задовольнити позови у цивільних справах про визнання недійсними кредитних угод, – звітували тоді у Генеральній прокуратурі України.

Кошти суддя отримував двома "траншами", сховав їх у своєму автомобілі, а сам повернувся на робоче місце, де провів засідання, за рішення у якому йому, за версією сторони обвинувачення, віддячили.

Потім за суддею прийшли співробітники СБУ. Після проведених першочергових слідчих дій пальці судді світилися від люмінесцентного порошку з купюр, які отримав вранці. В ході обшуку гаража та автомобіля оперативники знайшли гроші.

29 січня 2015 року у зв'язку із притягненням до кримінальної відповідальності Анатолія Бар'яка відсторонила від посади на два місяці Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Клопотання про відсторонення подав тодішній Генпрокурор Віктор Шокін особисто.

Після досудового розслідування обвинувальний акт скерували до суду у січні 2015 року. Справу цю мав розглядати та винести у ній рішення Летичівський районний суд Хмельницької області — таку підсудність визначив Вищий спеціалізований суд України, "спустивши" справу до рівня районного суду.

– У кримінальному провадженні за обвинуваченням судді Вінницького міського суду Вінницької області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, 29 листопада 2016 року Летичівським районним судом Хмельницької області обвинувальний акт повернуто прокурору для приведення його у відповідність вимогам пункту п"ятого частини другої статті 291 Кримінального процесуального кодексу України, – відповіли у Генеральній прокуратурі України на інформаційний запит кореспондента Vlasno.info.

– Відсутнє чітке та конкретизоване формулювання обвинувачення, а міститься лише виклад фактичних обставин кримінального правопорушення. Обвинувальний акт складений з елементами нечіткої та неконкретизованої підозри. Не зазначено в інтересах кого вчинено дії, і які саме дії вчинив. Зазначено, що особа підозрюється в одержанні неправомірної вигоди, без зазначення суми та в інтересах яких осіб, що є неконкретизованим, – йдеться в судовій ухвалі про повернення обвинувального акту.

Доки у прокуратурі доопрацьовують документ, на якому має ґрунтуватися обвинувачення служителя Феміди в одержанні хабара, Анатолій Бар'як продовжує працювати у Вінницькому міському суді. Специфіка його роботи — цивільні та адміністративні справи, однак входить також і до колегій, коли розглядаються справи кримінальні.

На посаді суддя у вінницькому суді — із весни 2013 року, доти працював у Тростянецькому районному суді області.

Саме цей суддя, до слова, виносив рішення у справі за позовом колишнього мера Вінниці Дмитра Дворкіса до Міністерства оборони України про знесення будівлі — колишньої військової комендатури — у центрі Вінниці.

Фото: Vlasno.info