Службовцям висунули підозру у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн

НАБУ викрило схему розкрадання газу БПП-шними мільярдерами

18 січня 2018, 10:45

Службовцям висунули підозру у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

НАБУ викрило схему розкрадання газу БПП-шними мільярдерами

  адміністратор   Додати коментар

На офіційному сайті НАБУ з'явилося повідомлення про те, що 16 січня 2018 року, у Львові затримали чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн., інформує Vlasno.info.

«Осіб затримано під час проведення слідчих дій (обшуків) в офісних та житлових приміщеннях зазначених комерційних підприємств, в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Цього ж дня їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України», - повідомляється на сайті.

«За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб. м «пільгового» газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з'ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» – її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною. Прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї «схеми», - ідеться в повідомленні.

Розслідування наведених фактів детективи Бюро розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.

Хто ці службові особи, на своїй сторінці у Facebook, повідомив голова правління в Центрі Протидії Корупції Віталій Шабунін.

 

Screenshot 3

 

 

Фото: unian.net


  адміністратор   18 січ. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення