збори у селі Майдан Чапельський фото

Депутати на Вінниччині «розлучили» села, які хотіли об'єднатися

18 липня 2016, 15:36

Мешканці Вінницького району хочуть судитись через об'єднання громад

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Депутати на Вінниччині «розлучили» села, які хотіли об'єднатися

    Коментарі (1)

Ініціативна група сіл Майдан Чапельський та Парпурівці Вінницького району готують позовну заяву до суду, щоб призупинити процес об'єднання громад в рамках Сокиринецької та Парпуровецької сільрад. Мешканці цих сіл не хочуть об'єднуватись з Сокиринцями та Хижинцями, а бажають приєднатися до Луки Мелешківської. Про це Vlasno.info повідомила місцева мешканка Людмила Фісун

– Ця історія вже більше року тягнеться. Відколи почався процес об'єднання, – говорить Людмила Миколаївна. – Ми зразу сказали, що хочемо до Луки, бо нам туди найближче добиратись. Наші діти туди в школу ходять, а ми — на роботу. Але нам зауважили, що наші села відносяться до Парпурівецької сільради, і "висмикувати" їх з однієї сільради на об'єднання до різних громад не можна. Тобто, щоб Майдан Чапельський та Парпурівці відійшли до Луки-Мелешківської, а Хижинці – до Сокиринець.

В Парпурівецьку сільраду входять села Парпурівці, Хижинці та Майдан Чапельський.

– Через те, що Хижинці – найбільше село і там найбільше депутатів, рішення на сесії сільради приймається на користь Хижинців. А нас ніхто не слухає, хоча є історична довідка, де чітко вказується, що наші села відносились до Луки, – бідкається жінка. – Ми вже й до Верховної Ради листи писали, і в Мінрегіонбуд, і Президенту. Присилають звідти: "Розглянути і задовольнити", а тут все зовсім по-іншому відбувається. Ще й Писарівка вийшла з процесу об'єднання.

Нагадаємо, нещодавно Писарівська сільрада, в яку входять села Писарівка та Щітки, відмовилась об'єднуватися з Сокиринецькою та Парпуровецькою сільрадами.

– Мати центром Писарівку ми б ще погодились, там і школа гарна, і лікарня. А тепер хочемо тільки у Луку. Нам народні депутати підказали, що зараз готується законопроект, згідно із яким кожному селу можна буде об'єднуватись як завгодно – чи разом із селами своєї сільради чи окремо, – розповідає Людмила Фісун. – А поки що треба призупинити процес об'єднання, так юристи переконують.

Перший заступник керівника секретаріату Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Андрій Кавунець зауважує:

– Звісно, подавати до суду – це їх право. Але поки не буде проведено процедуру розділу Парпуровецької громади, всі три села будуть разом іти в об'єднання. Нових законів тут не треба. Процедура розділу громади існує і зараз. Втім, для цього потрібне рішення сесії ради. А той закон, про який вони, мабуть, говорять – це процедура приєднання громад до вже існуючих об'єднаних громад по спрощеній процедурі без перевиборів.

Нагадаємо, активісти села Гонорівка судились щодо незаконності процесу об'єднання Студенянської об'єднаної територіальної громади. 

Фото Ірини Басенко

Коментарі    Оновити список коментарів

Татьяна Михайлова
0 # Татьяна Михайлова 26.07.2016, 16:25
Що таке Проектний офіс секторальної децентралізації? Для чого його створюють і за, що він відповідає? На ці питання є відповідь тут: .......minregion.gov.ua/press/news/gennadiy-zubko- spilno-z-yevropeyskimi-partnerami-initsiyovano-stv orennya-proektnogo-ofisu-sektoralnoyi-detsentraliz atsiyi/
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення