У 18 районах перевіряючі виявили кишкову паличку, коліформи, каламутність та жорсткість

Лише у чотирьох районах Вінниччини вода придатна для вживання

02 липня 2020, 08:03

У 18 районах перевіряючі виявили кишкову паличку, коліформи, каламутність та жорсткість

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Лише у чотирьох районах Вінниччини вода придатна для вживання

    Коментарі

Відібрані проби води у Тростянецькому, Крижопільському, Хмільницькому, Тульчинському районах працівниками Держпродспоживслужби відповідають санітарним нормам. Саме в цих районах дозволено вживати воду з криниць та з джерел нецентралізованого та централізованого водопостачання, повідомляє Vlasno.info.

Кишкову паличку, коліформи, перевищення нітратів у 1,2 раза, каламутність, загальну жорсткість працівники Держпродспоживслужби у Вінницькій області виявили в Іллінецькому, Томашпільському, Ямпільському, Мурованокуриловецькому, Барському, Немирівському, Козятинському, Могилів-Подільському, Тиврівському, Липовецькому, Жмеринському, Бершадському, Вінницькому, Погребищенському, Калинівському, Гайсинському, Оратівському, Літинському, Теплицькому районах області.

Крім кишкової палички та коліформи у Шаргородському районі виявили перевищення гранично допустимої концентрації показників групи азоту.

У Чернівецькому районі Вінницької області тільки три водогони використовують воду артезіанських централізованим водопостачанням, решта населення отримують воду з громадських та індивідуальних криниць. Станом на перше червня, було обстежено шість водогонів і на всіх виявили порушення вимог санітарного законодавства. Лише частина з них усунули порушення.

Всього лабораторно обстежено 30 проб води, з них 18 централізованого та 12 децентралізованого водопостачання не відповідають гігієнічним вимогам по мікробіологічних показниках, чотири – санітарно-хімічним показникам.

"Всім балансоутримувачам водопровідних споруд централізованого та децентралізованого водопостачання надіслані рекомендаційні листи щодо проведення відповідних заходів з покращення якості питної води у Вінницькій області. А саме – проведення ремонтних робіт по заміні труб аварійних ділянок водопровідних мереж централізованого водопостачання, ремонту та очищення павільйонів артсвердловин, оголовків артсвердловин та ремонту, очищення громадських колодязів (відмостки, стінки колодязів), встановлення відповідних фільтрів для очищення води", – відповіли у ГУ Держпродспоживслужбі у Вінницькій області на запит журналістки.

Додатково.

Каламутність води – показник, що характеризує природну властивість води, зумовлену наявністю у воді завислих речовин органічного і неорганічного походження (глини, мулу, органічних колоїдів, планктону тощо).

Загальна жорсткість – показник, що характеризує властивість води, зумовлену наявністю у ній розчинених солей кальцію та магнію (сульфатів, хлоридів, карбонатів, гідрокарбонатів тощо).

Коліформи – велика група бактерій, які знаходяться у високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин.

Фото: з відкритих джерел