ставок фото

На Вінниччині планують масово очищати водойми

11 січня 2018, 10:02

Намул зі ставків використовуватимуть як добриво для полів

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині планують масово очищати водойми

    Додати коментар


Намул зі ставків використовуватимуть як добриво для полів

Цьогоріч на Вінниччині збираються розпочати масштабне очищення водойм. Адже за 26 років незалежності ставки та річки жодного разу не чистились. Про це під час прес-конференції розповів директор Департаменту фінансів Вінницької облдержадміністрації Микола Копачевський, повідомляє Vlasno.info.

– На даний час лише почалась робота з легалізації водойм. Ми хочемо зробити ринок оренди ставків прозорішим. Проте, зараз лише 15 відсотків усіх ставків офіційно обліковані, – говорить він. – Крім того, потрібно стимулювати орендарів чистити ставки. Впевнений, що ситуація зі смердючою водою в кранах вінничан виникла через цілий комплекс невирішених проблем. Однією з таких якраз і є наявність мікроорганізмів у стоячій воді та їх розмноження. І вода з таких ставків, які іноді навіть не використовуються за призначенням, попадає у Південний Буг.

За словами Миколи Анатолійовича, очищення водойм принесе багато користі.

– По-перше, якість води поліпшиться. По-друге, намул можна буде використовувати в якості добрива. Вже зараз нам телефонують підприємці-аграрії і питають, коли ми будемо чистити Південний Буг, бо хочуть забрати намул. А у нас є вже два земснаряди: один придбало місто, інший — область. І якщо ми пустимо їх по обидва береги Південного Бугу, і охопимо всю площу річки у місті аж до Сабарова, ефект буде приголомшливий, – переконує директор департаменту фінансів. – По-третє, буде великий приток води, адже відкриються додаткові джерела, які зараз якраз і знаходяться під намулом. Те ж стосується і ставків.

земснаряд фото

Фото: vin.gov.ua

Також Микола Копачевський запевняє, що земснаряди повинні бути у кожному районі області. Або хоча б один земснаряд на кілька районів. Мовляв, колись так і було.

– На Вінниччині було 25 чи 26 земснарядів. Але повальна безконтрольність та безвідповідальність призвели до того, що не залишилось жодного. Не здивуюсь, якщо у свій час їх здали на металолом, – припускає він. – Тепер нам потрібно поступово привести усі водойми у нормальний стан. Звісно, швидко це не зробиться, але за 10 років маємо впоратися.

За інформацією Вінницького регіонального управління водних ресурсів, на території Вінницької області протікає 3,6 тисяч річок і струмків. А за кількістю ставків Вінниччина посідає І місце в Україні. В області нараховується 4845 ставків та ще 52 водосховища.

Довідка:
Земснаряд - спеціальне судно, призначене для здійснення днопоглиблювальних та дноочисних робіт, добування копалин з дна річок та інших водних об'єктів.

Нагадаємо, громада села у Тростянецькому районі повертає ставок на 70 гектар у свою власність

Фото: Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення