На засіданні бюджетної комісії обговорювали питання щодо розподілу "екологічних" коштів

Нова європейська модель захисту екології стартувала на Вінниччині

15 березня 2018, 08:01

На засіданні бюджетної комісії обговорювали питання щодо розподілу "екологічних" коштів

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Нова європейська модель захисту екології стартувала на Вінниччині

    Додати коментар

Торік введено в дію Закон України "Про оцінку впливу на довкілля" (ОВД). І у нас зараз діє нова європейська модель процедури ОВД. Ця процедура введена замість екологічної експертизи, передбаченої Законом "Про екологічну експертизу", який в свою чергу втрачає чинність. Про це говорили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Вінницької облради, повідомляє Vlasno.іnfo.

На бюджетній комісії прозвучало, що об'єкти, які пов'язані з відновленням гідрологічного режиму, каналізуванням, будівництвом сміттєвих полігонів і формуванням сортувальних станцій, потрапляють під ОВД. Вони мають виконати такі завдання:

  1. Підготувати суб'єктом господарювання звіт і оприлюднити його на сайті;
  2. Провести громадське слухання;
  3. Провести аналіз уповноваженим органом;
  4. Дати мотивований висновок з ОВД, що враховує аналіз уповноваженим органом;
  5. Врахувати висновок з ОВД у рішенні про впровадження планової діяльності.

Першу заявку на ОВД Вінницька область подала від Вінницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги. Надалі заяви будуть подавати й інші організації. Процес затвердження заяви проходить протягом 75 діб.

– Якщо не пройти громадські слухання в рамках оцінки впливу на довкілля, то фактично ми не зможемо використовувати кошти по програмі навколишнього середовища, – говорить голова Вінницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Олександр Мудрак.

Новий закон прийнятий з метою виконати міжнародні зобов'язання України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзу. Також зміни в законодавстві відповідають й Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод Європейської економічної комісії ООН та інших.

— Перед тим як суб'єкт господарської діяльності хоче написати проект, за два місяці мають бути повідомлені мешканці цієї територіальної громади та проведені громадські слухання. Всі члени громади, які хочуть взяти участь у слуханні, збираються разом і офіційно реєструються, вивчають вимоги, соціальний статус і всі пункти, які вказані в заяві. Якщо такі слухання не відбудуться, то суб'єкт не матиме права проводити будь-яку господарську діяльність, — повідомляє Олександр Мудрак.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, першими на ОВД подала Стрижавська селищна рада. Вони хочуть бурити свердловини для водопостачання.

— Другим стало комунальне підприємство "ЕкоВін" стосовно рекультивації Стадницького сміттєзвалища, — розповідає начальник управління охорони земель, біоресурсів заповідної справи та комплексного управління природоохоронною діяльністю цього департаменту Андрій Магера. – Раніше державну екологічну експертизу проводили після отримання дозволів на зведення об'єкту забудовником. А зараз він має проводити ОВД до початку будівництва. Це європейський стандарт. Таким чином громадськість може вплинути на забудовника, якщо будівництво суперечить інтересам громади.

Крім того, новий закон передбачає створення Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля, який зведе до мінімуму контакт забудовника з чиновником. Відтак, це ще один антикорупційний крок. Розміщений реєстр буде на веб-порталі Міністерства екології та природних ресурсів.

Читайте також: Вінницькі депутати хочуть збільшити плату за воду фабрикам і заводам.

Фото:agropolit.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення