енергоефективний будинок у Вінниці фото

Щоб не платити «комуналку»: у Вінниці зведуть унікальну енергоефективну багатоповерхівку

07 лютого 2019, 13:34

Проект автономного екологічного будинку вже готовий

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Щоб не платити «комуналку»: у Вінниці зведуть унікальну енергоефективну багатоповерхівку

    Коментарі (6)

У Вінниці готуються до запуску унікального проекту: тут побудують енергоефективну багатоповерхівку. Вона буде створена за допомогою енергоощадних систем та з якісних екологічних матеріалів. Відтак, має стати автономною. Планується, що мешканці платитимуть до 500 гривень на місяць лише за обслуговування інженерних систем. Про це Vlasno.info розповів вінницький підприємець Віталій Дужак.

В Україні вже давно говорять про необхідність напрацювання політики енергоефективності. Впроваджують таку політику за підтримки Світового банку, Євросоюзу та інших міжнародних партнерів. Адже таке актуальне питання, як енергоефективність досі залишається невирішеним. Порівняти хоча б показники опалення одного квадратного метра в Україні, Польщі та Німеччині: 220, 80 та 50 кіловат енергії відповідно. Отже, попереду багато роботи в цьому напрямку. Тим більше, зобов'язання впровадження енергоефктивності прописані в Угоді про асоціацію з ЄС.

– Ідея створення даного проекту прийшла тоді, коли з дружиною намагались купити квартиру. З'ясувалось, що ідеальної квартири, де б нас усе влаштовувало, просто не існує. Якщо ми хочемо, щоб у квартирі були екологічно безпечні стіни та всі матеріали, щоб там було тепло і затишно, краще будувати житло самим. Але для молодої сім'ї це занадто дороге задоволення. Адже будинок обійдеться у 200-300 тисяч доларів. Тому я задумався над тим, щоб побудувати багатоповерхівку за всіма принципами екологічності та енергоефективності. Переконаний, що мою ідею сприймуть на "ура", адже Вінниця славиться впровадженням різноманітних енергоощадних технологій та екологічних проектів. А тут в одному будинку згенеровані всі інноваційні ідеї.

– На яких основних принципах функціонуватиме цей автономний екобудинок?

– В основі проекту лежать два принципи. Це низьке споживання енергії та генерація енергії. Перший вдасться реалізувати завдяки спеціальним будівельним матеріалам та унікальній конструкції будинку за технологією «passive house». Другий — завдяки сонячній-електростанції та геліоколекторам.

energoefektyvnny-budynok-2 1

– Як це все працюватиме в кожній квартирі?

– На даху буде змонтована сонячна електростанція та геліосистема. Завдяки їх роботі електрикою та гарячою водою забезпечуватиметься весь будинок.

– А потужності цих сонячних панелей точно вистачатиме?

– Справа в тому, що будинок буде підключений до центральної енергосистеми, але буде її використовувати як місце тимчасового зберігання електроенергії, згенерованої вдень і більшість влітку. Вночі та взимку, коли сонця немає, будинок буде брати з енергосистеми енергію, яку до цього віддав у мережу. В розрізі року будинок має споживати стільки енергії, скільки виробив сам. В майбутньому, коли технології накопичення енергії будуть більш дешевими і доступними, будинок можна буде перевести на повну енергетичну автономність.

– Тобто, це майже повна відмова від споживання електроенергії та газу. А воду теж із власної свердловини видобуватимуть?

– Ні, інжерерні системи, які не повязані з енергією, будемо підключати до міських систем - водопостачання та каналізації. Проте, в будинку буде стояти спеціальна система водоочищення, яка дозволить не ставити додаткові фільтри у кожній квартирі. Вода з кранів буде відповідати усім санітарним нормам. Її можна буде без остраху пити.

energoefektyvnny-budynok-3 1

– Чиста вода, екологічні стіни, економія енергія — це головні переваги цього будинку?

– Не тільки. Вважаю, що одним із найважливіших умов комфортності буде система теплових геотермальних насосів для опалення. Вона одночасно зігріватиме взимку, охолоджуватиме влітку. Також система примусової вентиляції з рекуперацією в кожній квартирі. Адже науковцями доведено, що рівень вуглекислого газу в приміщенні після провітрювання зростає вже за годину до критичного рівня. Виходить, що потрібно майже постійно тримати кватирку відкритою. Звідси і проблеми з безсонням, або ж коли встаємо зранку з "важкою головою" від нестачі кисню. А в нашому будинку повітря буде завжди свіжим і чистим. І водночас теплим, причому теплим рівномірно. Не секрет, що в наших квартирах тепліше біля батарей, а є такі ділянки, де температура повітря набагато нижча за середню по квартирі, тобто квартира прогріта нерівномірно. В помешканнях нашого будинку якраз вдасться уникнути так званих "містків холоду". Крім того, наш будинок буде малоінертним. Тобто, повільно нагріватиметься влітку і повільно віддаватиме тепло взимку

– Це теж має велике значення для комфортності та енергоощадності?

– Так. Це дає можливість тиждень зберігати тепло у квартирах навіть при відсутності опалення з мінімально-комфортним зниженням температури у приміщенні. Настільки все продумане у цьому будинку. До того ж, при бажанні власників у кожній квартирі може бути система керування температурою і якістю повітря, система може працювати на базі центральної ,так званого «розумного будинку». Є розумні датчики, які підтримуватимуть комфорт в оселі. Кожен мешканець за власним уподобанням підбиратиме температурний режим та режим провітрювання. Якщо родина у від'їзді ,усі системи можуть переводитися в режим мінімального енергоспоживання. Всі матеріали, які будемо використовувати не можуть бути неякісними, так як від цього залежить досягнення мети енергонезалежності будинку. Наприклад, вікна у 5 разів енергоефективніші за ті, що забудовники ставлять зазвичай. Адже вони набагато дорожчі. А утеплювач в цьому будинку буде в 3 рази товще, і у 8 разів менше пропускатиме тепла з квартири, а холодного повітря — з вулиці. Сам геотермальний контур теплового насосу буде глибоко в землі, взимку він буде відбирати тепло у землі, а влітку накопичувати зайву енергію . Сам тепловий насос забезпечує будинок і опаленням і гарячою водою.

– Якою ще новацією можете похвалитись?

– Інклюзивним ліфтом на два боки. В нього можна буде заїхати просто з вулиці. Зрозуміло, що це в першу чергу буде зручно для батьків з дитячими візочками. На жаль, забудовники зараз не практикують встановлення таких ліфтів, бо вони потребують додаткового утеплення тощо. І, зрозуміло, що вони дорожче обходяться. Але ми хочемо в цьому будинку встановити все найкраще за оптимальну ціну. Таким чином хочемо довести, що квартири у такому екобудинку вартуватимуть не набагато більше. Якщо у звичайних квартирах квадратний метр коштує 500-700 доларів, то у нашому ціна складатиме орієнтовно 800 доларів. Однак, ця переплата за метри окупиться, тому що мешканці нашого будинку будуть в рази менше сплачувати за комунальні послуги та будуть жити в умовах максимально комфортних і безпечних для здоров'я. Умовно плата з кожної квартири в залежності від площі планується в межах 300-400 гривень протягом усього року, на обслуговування інженерних мереж, утримання будинку, вивіз сміття, тощо.

energoefektyvnny-budynok-4 1

– У Вінниці є забудовник, який візьметься за цей проект?

– Так. І проектно-кошторисна документація вже готова. Її теж зробили вінничани. Сказали, що було дуже цікаво працювати над цим проектом.

– Значить, усе готово? І коли почнеться реалізація цього проекту?

– Є ще невелика проблема із земельною ділянкою, на якій планують зводити цей енергоефективний будинок. Сподіваюсь, найближчим часом усе вирішиться, і у Вінниці розпочнеться будівництво унікальної автономної багатоповерхівки.

– В Україні вже реалізовувались подібні проекти?

– Думаю, ні. Принаймні, я про такі не чув. Отже, Вінниця знову стане першою, яка впроваджуватиме подібний проект.

 

Експерт з енергоефективності, член Несторівської групи Святослав Павлюк зауважує, що "пасивних" багатоповерхівок в Україні, дійсно, немає.

– Бачимо такі лише у приватному секторі, – наголошує він. – Наразі люди ще просто не обізнані, наскільки вигідно жити в такому "пасивному" будинку. Крім того, немає інституту відповідального власника. Тільки тоді можна буде щось змінювати. Наприклад, досі в тарифі на утримання будинку не прописана складова на капітальний ремонт. В Європі це звичний процес. У Польщі щомісяця закладають в тариф від 2 до 5 доларів, а потім, коли накопичується певна сума, вже дивляться, на що її використати.

Святослав Павлюк нагадав про "сонячний кооператив" у Славутичі. Там мешканці завдяки сонячній електростанції не тільки забезпечують себе, а ще й заробляють.

Також експерт порадив майбутнім мешканцям енергоефективного будинку у Вінниці звернутись до Фонду енергоефективності, який може компенсувати частину кредиту. Фонд має до середини літа запрацювати. Створений він за підтримки європейських та міжнародних донорів. Його робота направлена на впровадження у багатоповерхівках енергоефективних заходів.

Нагадаємо, позавчора у Вінниці урочисто відкрили завод з виробництва сонячних панелей. І будівництво енергоефективної багатоповерхівки стане ще одним кроком до визнання нашого міста найінноваційнішим із впровадження відновлювальної енергетики.

Читайте також: Співачка Руслана презентувала створення енергетичної платформи.

Фото надані Віталієм Дужаком

Коментарі    Оновити список коментарів

Вадим
+5 # Вадим 09.02.2019, 07:19
Ідея, безумовно, приваблива, але не реалістична. Споживання енергії на обігрів та гаряче водопостачання буде набагато більшим ніж можливість її виробництва виходячи з тієї кількості, що зображена на малюнку... Будинок на малюнку гарний, але з такими вікнами платити прийдеться або за вікна, або за опалення... А, пропустив, геотермальні теплові насоси! Ну-ну... навіть, не уявляю їх вартість для такого будинку... Але, в будь-якому випадку хотілось би побачити розвиток цього проекту в подальшому...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Інженер
+3 # Інженер 09.02.2019, 11:31
Ви все вірно пишете, але усі задачі такі що вирішуються, головне бажання !
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Володимир
+3 # Володимир 08.02.2019, 06:44
Дуже цікаво ! За такими проектами майбутнє !
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Слава
+3 # Слава 07.02.2019, 23:53
Жаль, что двор только для машин
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Mad
-9 # Mad 07.02.2019, 16:32
Псих.
Как говорится, не бойся простого дурака, а изобретательного.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Александр Кушнерев
+9 # Александр Кушнерев 07.02.2019, 20:24
Уважаемый мэд на чем основан такой примитивный комментарий. И почему подписываетесь псевдономом, напишите кто вы что вы эксперт какой, судя по вашему нику вы сами нездоровы !
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення