Палац Вітославських-Львових – архітектурна пам'ятка класицизму та неоготики ХVIII століття

Історію неймовірного кохання зберігає палац на Вінниччині

14 листопада 2018, 08:00

Палац Вітославських-Львових – архітектурна пам'ятка класицизму та неоготики ХVIII століття

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Історію неймовірного кохання зберігає палац на Вінниччині

    Додати коментар

В селі Чернятин Жмеринського району Вінницької області знаходиться перлина палацового будування. Збудований палац на честь кохання польских шляхтичей Вітославських. Досі їх герби прикрашають вхід до палацу, а підземні ходи, за легендами, зводять людей з розуму. В замку є єдиний на Поділлі донжон (середньовічна батальна башта, центр середньовічного замку - ред.), кулясті вежки, характерні для середньовічних готичних соборів, готичні орнаменти та паркові скульптури. Поринув у дух класичного готичного романтизму з книг Шиллінга, Дюма, Шеллі, Байрона, Стендаля та Пушкіна у замку Вітославських-Львових й кореспондент Vlasno.info.

chornatun castel 1 1chornatun castel 2 1chornatun castel 10 1

Палац Вітославських зведений на початку ХVIII століття. Палац побудований в готичному стилі, що є дуже рідким, як для Поділля, так і України загалом. В той час готичний стиль був притаманний переважно культовій архітектурі.

Побудова палацу приписується польському архітектору мальтійського походження Генріху Іттару, який навчався у Римі. Був популярним на території тодішньої Речі Посполитої. В його стилі багато класичного готичного романтизму.

chornatun castel 38 1chornatun castel 6 1chornatun castel 40 1

Палац будували, коли об'єднався рід Вітославських та рід Дембовських. Гнат Вітославський та Текля Дембовська дуже кохали один одного. Після одруження об'єднали свої володіння та вирішили звести собі маєток. З 1815 до 1820-го року велось будівництво замку. Досьогодні можна побачити родові герби Вітославських та Домбовських, які прикрашають вхід до помешкання.

chornatun castel 4 1chornatun castel 11 1chornatun castel 36 1

Палац був програний в карти російському графу Миколі Львову в 1860-х роках. Вся сім'я Львових приїхала в Чернятин з Москви. Тут вони прожили 5 років. Раніше в саду знаходився дуб Пушкіна та каскад ставків, який копіював каскад в Петергофі.

Родина Львових свого часу з'єднали залізницею Поділля з Молдовою. Залізнична колія проходила близько до палацу, для цього була збудована Західна брама. Вони відкрили пошту та лікарню, яка діє в селі Чернятин і дотепер.

chornatun castel 39 1chornatun castel 42 1chornatun castel 3 1

Внутрішнє оздоблення також виконане в неоготичному стилі, хоча "радянські майстри" зробили свій "внесок". Звідти тримаршеві сходи ведуть на другий поверх, де розмістилися голандські пічки з кахлями тонких малюнків. Ліплений декор стелі теж виконано в неоготичному стилі. За сходами – аванзал, де на стелі є велика розетка, схожа на розу готичних соборів. У кожній з її 8 частин розміщено геральдичний щит з гербом гілок родини. З аванзала проходили у найбільший зал палацу, прикрашений ліпним карнизом. В анфіладі йде далі кругла вітальня з ліпним фризом з гірлянд та маскаронів сатирів, є також шаблі та пірначі.chornatun castel 16 1chornatun castel 17 1

chornatun castel 12 1chornatun castel 13 1

А залишки вензелів під короною, які складені з літер М і Л, і зараз подекуди помітно на ажурних створках воріт. На одному з етапів перебудови, які перетворили вілу на палац, з'явилося східне крило, за часів СРСР перебудоване. Історичний фронтон через це було втрачено.

chornatun castel 20 1chornatun castel 18 1chornatun castel 15 1chornatun castel 44 1

Всього в будинку було 29 кімнат та вихід у підземелля. Подейкують, що шлях веде до парку, а можливо – в сусідньому селі. Існує легенда, що всі, хто спуститься, втратить розум.

chornatun castel 24 1chornatun castel 47 1chornatun castel 34 1chornatun castel 46 1

З іншої сторони був вхід до каплички, зараз там знаходиться музей.

chornatun castel 25 1chornatun castel 26 1chornatun castel 27 1chornatun castel 28 1chornatun castel 32 1

Парк навколо чернятинського замку облаштував на основі дубового-грабового лісу легендарний для Поділля ландшафтний дизайнер Діонісій Міклер. Він був ідеологом англійського сентиментального парку. Цей тип парку панував в Європі наприкінці XVII - початку XVIII століття. Після навчання він переїхав до Польщі, де служив його батько. Там він завів знайомства з польською та литовською шляхтою. Ірландець за походженням, він переважно творив на Волині. Але коли в 1799-му році його жінка померла при пологах разом з дитиною, він поїхав на Поділля.

chornatun castel 3 1chornatun castel 9 1chornatun castel 8 1

Зараз в замку Вітославських-Львових розташований Чернятинский колледж Винницкого национального аграрного университета, де навчаються близько 400 дітей.

Читайте також, На Вінниччині завдяки коням лікують дітей з інвалідністю та воїнів АТО

Фото: Андрій Оленін 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення