Іллінці фото

Найбільша синагога на Вінниччині «сховалася» в Іллінцях

30 жовтня 2015, 08:02

Селище могло б стати єврейським туристичним центром області

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Найбільша синагога на Вінниччині «сховалася» в Іллінцях

    Додати коментар


У самому звичайному, на перший погляд, районному центрі Іллінці насправді ховається велика історія цих місць. Тут знаходитися найбільша синагога у Вінницькій області, базувався полк декабристів і кілька разів бував відомий український козак: кошовий отаман Запорізької Січі Іван Сірко.

Перша письмова згадка про селище датується XVII століттям. Польський король Казимир IV 1448 року дарує його якомусь діячеві на прізвище Менк. В цей час місто проходив під кодовою назвою "Лінці".

В Іллінцях розташовувався штаб Вятського полку російських військ, яким у 1821-1825 роках командував Павло Пестель — керівник Південного товариства декабристів.

Що стосується єврейської історії селища, то вона досить типова для більшості міст і сіл Вінницької області. У 1910 році тут проживало 9279 євреїв, що становило 53 відсотки всього населення міста. Така тенденція приблизно спостерігалася до Другої Світової Війни. Під час німецької окупації був влаштований терор проти цього народу. У 1942 році в районі Іллінців діяв єврейський партизанський загін, яким керував Давид Мудрик. До літа 1943 року майже все єврейське населення Іллінців було знищено.
Іллінці фото

— Зараз синагога стоїть занедбана разом з іншими єврейськими закладами. Якщо б це все відродити, то наше місто стало б єврейським і туристичним центром, що сильно б покращило наше місто в цілому, — каже місцевий житель Петро Пельц.

Дістатися до Іллінців можна автобусом з центрального автовокзалу Вінниці.
Іллінці фото
Іллінці фото
Іллінці фото
Іллінці фото
Іллінці фото

Використовувалися матеріали jewage.org та photohunt.org.ua, фото: templar-ua.livejournal.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення