Це маячок, який встановлюється на дверях будинку і будь-яких приміщень

У Вінниці винайшли унікальний пристрій для незрячих

25 жовтня 2018, 11:47

Це маячок, який встановлюється на дверях будинку і будь-яких приміщень

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці винайшли унікальний пристрій для незрячих

    Додати коментар

У Вінниці презентували нову розробку для незрячих і слабозорих людей – звуковий маячок. Це унікальний прилад, у якого ще немає аналогів в Україні. Про те, як користуватись цією новітньою технологією та скільки коштуватиме розповіли на вчорашньому прес-брифінгу, повідомляє Vlasno.info.

– Тема, якій ми присвятили сьогоднішній захід, є надзвичайно важливою. Сподіваємось, що інформація про ці надбання набуде поширення по всій території Вінницької області, – розпочала директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації Наталія Заболотна.

brifing vinnitsa 1 1

Одне із основних завдань цього приладу – зробити Вінниччину доступним та безперешкодним регіоном для людей з інвалідністю.

– Даний пристрій вмонтовують на двері будівлі, який подає звуковий сигнал, коли до нього наближається незряча або слабозряча людина. А розпізнає – завдяки програмі на андроїді, або ж спеціальному карманному пульті управління. Адже люди пенсійного віку не полюбляють користуватись телефоном. Тому ми зробили маячок таким, щоб він був зручним для усіх вікових категорій, – розповідає один із розробників звукових маячків Сергій Агєєв.

brifing vinnitsa 2 1

Пристрій може повідомляти людині, до якої будівлі вона входить або біля якої знаходиться. А також – відкриті чи закриті перед незрячим двері.

– Стає дуже приємно, що в нашій державі нарешті починають піклуватись про таких, як я – незрячих, та людей з інвалідністю, – розповідає представник Вінницької обласної організації «УТОС» (Українське товариство сліпих) Костянтин Ільницький.

brifing vinnitsa 3 1

За словами пана Костянтина, для незрячої або слабозорої людини дуже важко знайти навіть двері. Тому у даному випадку таблички зі шрифтом Брайля практично непотрібні, особливо коли їх доводиться десь шукати руками.

Ціна такого пристрою залежить від багатьох причин. Адже курс валюти росте, і самі комплектуючі також не з дешевих, тому що їх привозять з-за кордону. Відтак, їх вартість становитиме від 1600-1700 гривень.

brifing vinnitsa 4 1

– Однак, якщо порівнювати із вартістю шрифта Брайля, який не настільки корисний, як звуковий маячок, то ціна майже однакова, – йдеться на заході.

Такий маячок вже висить біля вхідних дверей адміністративної будівлі «Книжка», який побачила на дії і кореспондентка Vlasno.info.

brifing vinnitsa 5 1

Встановити додаток на андроїд, для активації маячка, можна на сайті mobilis.vn.ua.

Читайте також: Для вінничан створили мобільний додаток «Інфомер» про життя міста.


Фото: Олена Гнатишина

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення