Це один з найгірших показників на Вінниччині

У Калинівському районі більше 600 атовців не отримали землю

13 листопада 2019, 16:45

Це один з найгірших показників на Вінниччині

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Калинівському районі більше 600 атовців не отримали землю

    Додати коментар

За законом учасники бойових дій на Сході України мають право отримати по два гектари землі. За п'ять років війни, за даними Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, близько 22 тисяч військових отримали земельні ділянки. Найбільш проблемним залишається Калинівський район, де за різними даними від 600-та до 700-та ветеранів досі не отримали земельні наділи. Як будуть вирішувати цю проблему дізнавався кореспондент Vlasno.info.

— Калинівка - один з найбільш проблемних районів, щодо виділення землі учасникам бойових дій. Якщо, наприклад, у Хмільницькому районі таких - 20, в інших районах від 20-ти до 50-ти. В Калинівському районі таких, щонайменше 600, - каже член ради ветеранів України від Вінницької області при Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Валентин Ковальський.

ato kakunivka zemlia 4 1

У цьому списку знаходяться близько 200 атошників, що вже п'ять років намагаються отримати землю на території Уладово-Люлинецької дослідної станції. В понеділок, 11 листопада, вони були змушені перекрити дорогу, щоб їх позицію почули. Тоді відбулась домовленість, що сьогодні вони подадуть списки всіх, хто не отримав землю і для них будуть шукати землю.

ato kakunivka zemlia 3 2

— Вони дадуть нам, наприклад, зараз десь 14, десь 10 гектарів. Як зі списку 600 чоловік вибрати, кому їх отримати. Ми хочемо отримати саме цю землю. Нам надала погодження президія Академії аграрних наук України. Нас п'ять років водять по зачарованому колу. Потрібне лише погодження Держгеокадастру та направлення на Кабмін від Вінницької ОДА і все. Ми від свого не відступимо, - каже представник частини атовців з Калинівського району Олег Оводов.

ato kakunivka zemlia 8 2

За словами заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Сергія Рябцуна, чіткого механізму вилучення державних особо цінних земель, що є у власності Аграрної академії наук, або інших державних підприємств, не існує. Формально вони прописані, але за час своєї роботи він таких прецедентів не бачив. На припинення права користування державними землями необхідно подання Кабміну та підтвердження Верховною Радою України.

ato kakunivka zemlia 1 1

— Зараз найбільше всього земель в Академії аграрних наук України, щонайменше 400 тисяч гектарів. Ветерани зі всієї країни об'єдналися і ми ведемо перемовини з Урядом та аграрним Комітетом Верховної Ради України з цього приводу. Нам готові передати землі, що є власністю Аграрної академії наук України, але за умови, якщо немає інших земель. Більше, того ці землі не розпайовувались і селяни, які там працювали все життя, теж на них претендують. Нам готові надати 20 відсотків цих земель для учасників АТО, - пояснив Валентин Ковальський.

ato kakunivka zemlia 5 2

Загалом без землі у Вінницькій області ще залишаються, щонайменше 1500 учасників бойових дій. Для них до четверга повинні знайти землі, які їм нададуть. Це представник Міністерства ветеранів та Держгеокадастр у Вінницькій області мають закріпити в спільному меморандумі. В іншому випадку, за словами Валентина Ковальського, ветерани звернутися до Прем'єр-міністра Олексія Гончарука

Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області надали перелік з 406 гектар землі в Калинівському районі, які вони можуть надати атовцям. Представники спілки учасників бойових дій проведуть їх огляд. Ті з них, які будуть визначенні придатними до використання, роздадуть атовцям.

— Ми будемо далі боротись за свою землю ( близько 300 гектарів землі Уладово-Люлинецької дослідної станції -ред. ). Може хтось і погодиться на інші, які запропонують, але більшість з нас буде стояти до кінця, - пояснив позицію Олег Оводов.

Читайте також: «Якби був прокурором, то давно б отримав землю» - атовці на Вінниччині вже п'ять років воюють за землю 

Фото: Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення