Документи на створення ОТГ Рахни Лісові разом з Стрільником та Ярове подавали ще в грудні 2019

Жителі Рахнів Лісових не хочуть об'єднання з Шпиковом: відстоюють свою ОТГ

14 березня 2020, 13:34

Документи на створення ОТГ Рахни Лісові разом з Стрільником та Ярове подавали ще в грудні 2019

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Жителі Рахнів Лісових не хочуть об'єднання з Шпиковом: відстоюють свою ОТГ

    Додати коментар

Жителі громад Рахни Лісові, Стрільники та Ярове, хочуть створити свою ОТГ. Згідно з перспективним планом поданим представниками ОДА на розгляд Кабміну, ці громади входять до складу Шпиківської ОТГ. Селяни хочуть громад з центром в Рахнах Лісових. З цим питанням ініціативна група приїхала до голови ОДА, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

— Наше село спроможне, є багато підприємств, школи, лікарня та пожежна. Ми хочемо, щоб село процвітало. Через село проходить залізниця, є плодоконсервний завод, дуже багаті садки. Люди не хочуть до Шпиківської ОТГ, бо в нас майже п'ять тисяч населення: лише в Рахнах Лісових, а в Шпиківській ОТГ менше, ніж в одному нашому селі, - розповіла голова ініціативної групи села Рахни Лісові Людмила Лазар.

У Рахнах Лісових проживає майже п'ять тисяч осіб, більше тисячі в Стрільниках та біля 600 в Яровому.

Створити ОТГ з центром в Рахнах Лісових хотіли ще з 2016 року, але інші громади не давали згоду. Вдалось домовитись минулого року, необхідні документи на об'єднання були подані 26 грудня 2019 року до Вінницької ОДА, але з того часу жодних змін не відбулось.

— Нам з самого початку експерти говорили, що в нас буде спроможна ОТГ, єдине, що було потрібно - згода інших сіл. Чотири роки суміжні громади не розуміли процесу децентралізації і лише наприкінці лютого дали свою згоду на об'єднання. Ми відповідаємо по рівню спроможності всім критеріям.Лише в нашому селі близько 700 дітей. Шпиків надавав нам дві пропозиції на об'єднання, але ми відмовились, - каже сільський голова Рахнів Лісових Володимир Мудрик.

На створення громади з центром Рахнах Лісових селяни вже зібрали понад дві тисячі підписів.

За словами радника голови Вінницької ОДА Олега Левченко, рішення щодо створення ОТГ з центром у Рахнах Лісових залежить від рішення Кабміну та ЦВК.

— Під час консультації із заступником голови Вінницької ОДА Сергієм Здітовецьким, обговорювалось питання створення Шпиківської ОТГ та включення до її складу громад Тульчинського, Шаргородського та Тиврівського районів, для її спроможності. Одночасно до сьогоднішнього дня зберігається процес добровільності. Проте, рішення щодо внесення змін до перспективного плану в руках Кабміну, а рішення щодо проведення виборів - за ЦВК, - пояснив Олег Левченко.

Представники Рахнів Лісових стверджують, що їх позицію керівництво Вінницької ОДА не почуло, тому будуть обдумувати свої подальші дії.

Читайте також: На Вінниччині три швейні фабрики перейшли на пошиття марлевих пов'язок 

Фото: google.map

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення