сонячний колектор фото

У сільській школі гріють воду сонячним колектором, який зібрали власноруч

16 листопада 2016, 19:02

У школі села Грижинці Тиврівського району Вінницької області з початку навчального року воду для їдальні нагрівають сонячним колектором, який змайстрували власноруч

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У сільській школі гріють воду сонячним колектором, який зібрали власноруч

    Додати коментар


У школі села Грижинці Тиврівського району Вінницької області з початку навчального року воду для їдальні нагрівають сонячним колектором, який змайстрували власноруч. У розробці колектора брали участь експерти з відновлюваної енергетики з Національного екологічного центру України та вінницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, студенти Вінницького національного технічного університету та місцеві жителі. Про це Vlasno.info повідомив директор школи Юрій Могер.

– Наша школа – одна з шести шкіл в області, які підпадають під освітній проект «Екошкола – школа майбутнього». На території школи створили екоцентр «Лісівничий», на базі якого працює учнівське лісництво. Там діти вивчають природу та проводять певні екологічні проекти. Саме з метою проведення тренінгу зі створення сонячного колектора й приїхали спеціалісти з Вінниці, які в березні за три дні не лише зробили на даху школи сонячну батарею, а й провели для всіх охочих майстер-класи, як можна зробити таку самотужки, – розповідає Юрій Григорович.
сонячний колектор фото

Кошти на матеріали для колектора активісти збирали протягом півроку серед небайдужих людей. Усе разом обійшлось у сім тисяч гривень. Якщо купувати новий колектор, він коштуватиме близько 15 тисяч гривень. Школа допомогла необхідними матеріалами, а до спорудження колектора долучились не лише волонтери, а й сільські жителі.

– Школа знаходиться близько до Вінниці, директор відкритий до спілкування й кваліфікований, у них вже є гуртки з екоосвіти. За перші два дні зробили лише абсорбер — частину, що ловить сонячні промені й гріє воду, – пізніше під дахом ще прилаштували бак-накопичувач, у якому гріється вода. З криниці вода потрапляє в цей контейнер, там нагрівається, й уже тепла потрапляє в їдальню, – каже учасниця проекту Людмила Сломінська. – Наш вінницький майстер Олексій Козенюк і Максим Бабаєв з Києва вчили місцевих жителів і охочих волонтерів робити колектор своїми руками. Перед тим, як почати роботу над колектором, і після того, читали теоретичні лекції вчителям трудового навчання на курсах підвищення кваліфікації. Пояснили, що абсолютно кожен може зробити подібний вдома.
сонячний колектор фото

Сонячний колектор нагріває воду за допомогою енергії сонця й дозволяє економити на рахунках за електроенергію. Проте він працює на повну силу лише тоді, коли немає хмар і ніщо не затуляє сонце. Тому дирекція школи зараз працює над удосконаленням цієї сонячної батареї. Окрім цього проекту школа постійно займається утепленням фасадів пінопластом, залучаючи кошти волонтерів з-за кордону.

Фото Мирослави Слободянюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення