Поранений боєць АТО з Німеччини хоче стати громадянином України

«Приїхав з Німеччини воювати за Україну» – боєць АТО у Вінницькому шпиталі

15 січня 2016, 09:06

Поранений боєць АТО з Німеччини хоче стати громадянином України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Приїхав з Німеччини воювати за Україну» – боєць АТО у Вінницькому шпиталі

    Додати коментар

Поранений боєць АТО з Німеччини хоче стати громадянином України

У Вінницькому військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону проходить лікування 43-річний Юріс Вайсбеккер (позивний "Вайс"), який отримав поранення ніг 11 жовтня в зоні АТО. Він добровольцем пішов воювати в одну з бригад на Сході, коли приїхав в Україну з Німеччини, повідомляє кореспондент Vlasno.info. Вайс наголошує, що знову поїде на передову, щойно одужає.

Вперше до Юріса в палату проходимо з представником Благодійного фонду "Архангел" Костею Федосовим 11 листопада. В одномісній палаті на широкому ліжку напівлежить Юріс. На обидвох ногах до коліна — шпиці, що тримають переламані кістки. Чоловік посміхається, вітається і зразу перепрошує, що буде спілкуватися російською.

– Українську розумію, і сам трохи розмовляю, але ще недосконало, - посміхається. Підтягує ковдру ближче до грудей оголеного торса. - У червні цього року вирішив поїхати до України як волонтер. Поки їхав із Заходу на Схід, вирішив, що волонтерства мало, треба йти воювати, захищати Україну від Путіна. Саме російська пропаганда й зіграла найбільшу роль у цьому рішенні. Я на власні очі пересвідчився, які в Україні щирі люди, як вони відносяться до російської. Кругом я спілкувався російською, але жодна людина мені за це не дорікнула. Просто я вирішив, що російську тут зрозуміють швидше, ніж англійську. І після цього знову чую "путінське" про утиснення російської мови. Не витримав, записався добровольцем.

Протягом двох тижнів Юріс проходив військовий вишкіл у Прикарпатті. Потім пішов воювати у 93-ту аеромобільну бригаду.

– Я був у латвійській армії, тому з військовою справою знайомий. Сам народився в Латвії, це вже потім почав по Європі роз'їжджати, - сміється. - Десять років жив у Британії, потім півтори року — у Німеччині. Мені дивно, що люди живуть по-іншому. Я звик до свободи, до зарплат у 1200 євро мінімум. Якщо немає роботи, тобі дають допомогу з безробіття. Я люблю Європу, і більшість українців її полюбили, вони хочуть нормального життя. І я готовий відстоювати їх право. Я вже сам почуваюсь українцем.

В палату заходить медсестра забрати термометр. Юріс виймає його з-під пахви, дивиться на шкалу, вигукує: "Та все нормально!", віддає медсестрі.

– Тридцять сім і три — це взагалі дуже гарна температура у моєму випадку. Лікар казав, що з такими травмами все могло бути набагато гірше. Мені трохи допомогли добротні німецькі берці. Хлопці привезли мені їх у подарунок. Роздерті в хлам . Он там стоять, - показує на новеньку шафу позаду ліжка. - Коли граната розірвалась просто у мене під ногами, встиг подумати: "Мене зачепило". І намагався поворухнути руками і ногами. Ліва нога майже відірвана була. Дякуючи 18 бригаді, я за десять хвилин був у кареті швидкої, і мене майже зразу прооперували. Ногу пришили, як свою. Спасибі усім лікарям. Після Дніпропетровська мене направили сюди. І тут просто рай. Порівняно зі Сходом. Завдяки волонтерам і медикам йду на поправку.

Vays

Vays-6

Медбрата, що прийшов робити черговий укол, просить це зробити пізніше. Жартома пропонує випити ін'єкцію, та й по тому. Медбрат погоджується прийти згодом, більше нас не турбує.

– Лікарі обіцяють, що скоро буду бігати. Подам документи на отримання українського громадянства і буду битись до кінця, поки Путін не залишить Україну у спокої. Там люди не розуміють, що всі їх розказні — брехня. І політика Путіна — це азіатська політика. Влада у Росії зараз — це суміш колишніх комуністів і теперішніх бандитів. А Європа — за вільний світ. І пропаганду про Гей-Європу могли вигадати тільки дебіли. Ті, хто їздив до Європи, підтвердять мої слова. Там легко дихати і легко думати.

Юріс емоційно розмахує руками, намагаючись вербально підтвердити свої думки. Раз по разу проводить правою рукою по волоссю, і наче викидає руку поверх голови, коли починає нову оповідку.

– Приходила сюди дружина Президента Марина. Справила дуже гарне враження. Приємна людина, тепла. Гарно поспілкувались, - посміхається одними очима Юріс. - Питав у неї, чому іноземців не записують у збройні сили. Ні, не тому, що я хочу зарплати чи якихось преференцій. Мені цього не потрібно. Але я вже про шістьох іноземців чув. До речі, кілька латишів Донецький аеропорт захищали.
Через кілька днів по відвідинам вінницького шпиталю першою леді країни Верховна Рада ухвалила закон про можливість воювати в українській армії іноземцям.

– Можливо, це просто співпадіння, - посміхається Юріс.

На сьогодні Вайсу ще не зняли спиці. Каже, лікарі прогнозують ще 3-4 місяці перебування у шпиталі. Проте, бойовий дух чоловік не втратив. Слідкує за новинами із зони АТО і готовий знову воювати за Україну.

Vays-2

Vays-3

Фото Богдана Новака

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення