врожай зернових фото

Аграрії Вінниччини забезпечили область зерном на 10 років наперед

01 серпня 2016, 12:34

В області намолотили рекордні два мільйони тонн зерна

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Аграрії Вінниччини забезпечили область зерном на 10 років наперед

    Додати коментар


Вінниччина виходить на фінішну пряму у зборі ранньої групи зернових. Так, аграрії вже зібрали рекордні 2 млн 125 тис тонн зерна. Всього ж область цього року може вийти на 2,7 млн тонн валового збору, що стане абсолютним рекордом для Вінниччини. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик, передає Vlasno.info.

– Другий мільйон тонн зерна - це гарний показник. Але перед аграріями стоїть ще велика кількість роботи. Середня врожайність - 52 центнера з гектара. В порівнянні з минулим роком, це на 10 центнер більше. За даними районів, ми виходимо на 2 мільйони 700 тисяч тонн. І це небувалий валовий збір. Вінниччина ще не збирала такого врожаю ранніх зернових. До цього найбільше було у 2014 році – 2,3 мільйона тонн,  зазначив Неїлик.

Наразі в області пройшли атестацію 65 елеваторів, в яких може зберігатись до 2,6 млн тонн зерна.
Микола Неїлик фото
Микола Неїлик, фото Тамари Тисячної

– Це дуже важливо. Адже зараз ціна на зерно – 3,5 тис за тону. І це досить мало. Набагато більше платитимуть восени і зимою, тому, безперечно, виграє той, хто має де зберегти зерно,  сказав Неїлик.

Наразі збір ранніх зернових закінчив лише один район – Бершадський. Ямпільський та Могилів-Подільський райони завершили жнива на 90%. Загалом аграріям Вінниччини залишилось зібрати урожай на 140 тис га. Вже зібрали горох, урожайність якого також небувала: 40-45 центнер з гектара.

– Наші аграрії можуть обробляти 30-35 гектарів в день. Але будь-який господарник буде збирати тоді, коли зерно дозріє: вступає у воскову стиглість і його вологість становить 14%. На це вони і орієнтуються. Бо якщо завозити зерно на тік для досушки, це додаткові кошти. Тому аграрії стараються, щоб зерно висохло на полі,  пояснив посадовець.

Як зазначив Неїлик, ранню групу зернових при сприятливій погоді можуть зібрати вже до кінця цього тижня. Загалом Вінниччині для продовольчої безпеки потрібно 210 тисяч тон зерна. Тобто урожай у більш, ніж два мільйони тонн перевищує потреби області в продовольчій безпеці вдесятеро.

Найбільше вінницьке зерно експортується у країни Азії – до 47%. Також у країни Африки, СНГ та Китай.

Головне фото: telegraf.com.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення