посушлива осінь фото

Вінниччину чекає посушлива осінь

21 вересня 2016, 10:19

Озимі культури радять сіяти попри посуху

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінниччину чекає посушлива осінь

    Додати коментар


Вінниччина потрапила у десятку областей, яким загрожує посушлива осінь. Про це сьогодні, 20 вересня, під час селекторної наради з питань сівби озимих культур повідомив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, повідомляє Vlasno.info.

– У другій декаді вересня буде мало опадів. Посушливою буде погода у північних та центральних областях України. В окремих районах цих областей наразі випало лише п'ятнадцять відсотків від потреби. Найскладніша ситуація у Вінницькій, Київській, Черкаській, Житомирській областях. У цих регіонах дощу може не бути до кінця місяця, – розповів Кульбіда.

За словами Кульбіди, протягом останніх двадцяти років сприятливі умови для посіву озимих культур спостерігались лише протягом чотирьох років. Хоча раніше засуха була більш характерною для південних областей країни, нині ж розповсюджується і по інших регіонах.

Те що на Вінниччині є дефіцит вологи підтверджує і директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Микола Неїлик.

– В районах на посівному шарі повністю відсутня продуктивна волога, в орному шарі вона не перевищує тридцять відсотків від необхідної. Але ми все одно радимо сіяти. Рано чи пізно, все-таки, дощі підуть і це буде поштовх для дружніх сходів. Єдине, ми радимо сіяти на глибину не п'ять сантиметрів, а три, тоді і зерно має шанс скоріше зійти, – пояснив Неїлик.

За словами Неїлика, в цього року затрати на посівну збільшились на 18% в порівнянні з минулим. Так, минулого року на осінню посівну кампанію витратили 1,5 млрд грн, цього ж потрібно 1,7 млрд.

– Ціна на добрива піднялася двадцять відсотків, на паливно-мастильні матеріали на десять, на засоби захисту на – на тридцять, але найбільше зросла вартість ремонту техніки – на сорок відсотків. Це пов'язано з тим, що в переважній більшості вона імпортна і ціна прив'язана до курсу долара, – пояснив Неїлик.

Загалом, аграрії Вінниччини вже посіяли 30 тис га озимих зернових, що становить 8% від усієї площі. Повністю завершили посів озимого ріпаку. На половині площ зібрали сою. Розпочали збирання кукурудзи, прогнозують, що її врожайність буде вдвічі вищою за минулорічну. Завершується збирання гречки, її намолотили близько 14 тис. тонн.

Також на Вінниччині розпочався сезон цукроваріння. Роботу розпочали усі шість заводів. Наразі, виробили 72 тис тонн цукру. Загалом прогнозується отримати 380 тисяч тонн.

Фото: agronews.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення