жнива фото

Посуха на Вінниччині знизила врожайність ячменю

06 липня 2017, 17:25

На півдні Вінниччини почався збір ранньої групи зернових

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Посуха на Вінниччині знизила врожайність ячменю

    Додати коментар

На півдні Вінниччини почався збір ранньої групи зернових. Аграрії стверджують, що попри не надто сприятливу погоду, яка тривала останні місяці, врожай буде немалий. Подробиці про початок жнив дізнавався кореспондент Vlasno.info.

Зі слів директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Миколи Ткачука, ранні зернові збиратимуть на площі 479 тисяч гектарів і для цього вже задіяно близько 2 320 комбайнів.

Як відомо, з початку війни та кризи в державі, аграрна промисловість відіграє значно більшу роль в економіці, ніж раніше. Зокрема, продаж агропродукції з кожним роком дозволяє скоротити дефіцит українського бюджету й наповнити ринок країни валютою.

Чечельницький район почав жнива традиційно найпершим: наразі зібрано весь горох, озимий ріпак, а також закінчується збір ячменю (з 1693 га вже опрацьовано 1500 га).

— Майже весь ячмень ми зібрали. На жаль недостатня кількість дощів вплинула на врожай — ми планували зібрати по 7-8 тонн ячменю з гектара, а маємо наразі лише 5,5-6 тонн. А поки що в нас «горить» кукурудза, буряки та соняшник, яким не вистачає вологи, — коментує жнивну кампанію начальник управління агропромислового розвитку Чечельницької РДА Володимир Котенко.

За його словами, збирати пшеницю саме впору буде після 10 липня.

У Бершадському, Крижопільському та інших південних районах так само вже триває збір бобових та ріпаку, але місцеві фермери поки що вичікують, щоб ранні зернові остаточно достигли. Загалом, вони планують починати жнива після вихідних.

У сусідній з Чечельниким Піщанці так само кипить робота: озимий ячмінь та ріпак майже зібрані.

— Наш район межує безпосередньо зі степовою зоною Одещини. Погодні умови тут дещо інакші, але наші аграрії все встигли адаптуватися і до посух, і до неочікуваних змін та негод, — коментує голова управління агропромислового розвитку Піщанської РДА Андрій Підгурський. — Вони діють на випередження, оскільки це їх хліб і вони мусять заробити на ньому кошти. Тому, якщо в певних місцях вже дозріває озима пшениця, збирати її поки що не збираються, бо чекають, коли можна буде отримати добру ціну.

Нагадаємо, що до кінця року прогнозується зростання споживчих цін на 9% через попит на українську сільськогосподарську продукцію.

Ілюстративне фото: upi-agro.com.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення