Аграрії проситимуть державу про допомогу

Через аномальну посуху вінницькі фермери несуть нечувані збитки

23 серпня 2020, 13:34

Аграрії проситимуть державу про допомогу

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Через аномальну посуху вінницькі фермери несуть нечувані збитки

    Додати коментар

Вінницькі фермери несуть збитки через посуху та збираються звертатись до органів центральної влади із проханням про підтримку. Про це кореспонденту Vlasno.info розповів голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області Сергій Лановик.

"Ситуація складна як в малих, так і у великих фермерів, - зізнається пан Сергій. - У цьому році відбуваються природні катаклізми, яких особисто я раніше не пам'ятаю. Посуха вплинула на урожайність ранніх зернових, а зараз страждає і пізня група: соя, соняшник... Кукурудза просто вигорає. Вологи не вистачає, кукурудза не може сформувати качан".

Через це, каже аграрій, чимало фермерів косять кукурудзу на силос. Але й і силос виходить не у всіх: йому потрібна вологість на рівні 60%, а кукурудза наразі занадто суха. При цьому врожай "горить" передусім у південних районах області, в інших районах є місця, де дощів впродовж літа цілком вистачало.

"Якщо проїхатись областю, можна побачити: в одному господарстві кукурудза "горить", а в інших є надія, що вона буде нормальна. Прогнозувати ніхто не може. На моїй пам'яті ще такого не було", - говорить пан Лановик.

Посуха вже привела чимало дрібних фермерів на межу банкрутства.

"Господарства банкрутують, багатьом дуже складно. Орендну плату власникам паїв ми підняли у зв'язку з ростом конкуренції через відкриття ринку землі. Багато фермерів не зможуть платити її в таких умовах, а платити треба, бо ж люди дали у користування свою землю. На розвиток бізнесу в аграріїв не лишиться нічого..."

Врятувати ситуацію, на думку Сергія Лановика, може держава. Для цього вона може запровадити для фермерів кредитні канікули.

"Якщо держава хоче врятувати фермерство, то для цього в неї є важелі: відтермінування сплати по кредитах. Держава та банки мають бути солідарними із землеробами. Якщо зараз у нас все забрати, то нам не буде чим сіяти навесні. Збитки будуть колосальні".

Тож, найближчим часом Асоціації фермерів та приватних землевласників планує звертатись до уряду та парламенту із проханням про підтримку.

До слова, за даними обласного управління статистики, станом на 1 серпня 2020 року господарствами Вінниччини намолочено 1473,1 тисяч тонн зерна, що менше на 21,6% проти відповідної дати минулого року. Валовий Ріпак збір ярого та озимого ріпака становив 125,9 тис.т, що на 46,3% менше проти відповідної дати минулого року.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення