гречка фото

Вінниччині вистачить гречки та пшениці

04 листопада 2015, 16:55

У цьому запевняють чиновники

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінниччині вистачить гречки та пшениці

    Додати коментар

Вінниччина забезпечена зерном та гречкою. У цьому запевнив директор Департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик. Так, чиновник запевнив, що аграрії зробили закладку урожаю і продовольчої безпеки на наступний маркетинговий рік.

— У нас на сьогодні є 1,5 мільйони тон зерна, із них продовольчої пшениці 2-го, 3-го класу — 585 тисяч тон. А для продовольчої безпеки Вінницької області на рік потрібно 210 тон. Тож, вистачає повністю.

Не повинно бути, за словами Миколи Миколайовича і проблем із гречкою.

— Для продовольчої безпеки Вінниччині потрібно 4,5 тисячі тон. Ми ж плануємо отримати не менше 6-7 тисяч тон урожаю. Щороку Вінниччина висіває від 10 до 15 тисяч гектарів гречки.

2015 рік став найважчим для аграріїв через надзвичайно посушливу погоду. Так, за словами Миколи Миколайовича, Вінниччина увійшла до трійки лідерів по об'ємах урожаю зернових і наразі знаходиться на третьому місці після Полтави та Харкова.

— Якщо проаналізувати останні п'ять років, то 2015-й дуже важкий. За сто років ми не мали такої рекордно низької кількості вологи. Якщо взяти три літніх місяці, то протягом них майже не було опадів, у той час як минулого року у липні пройшли гарні дощі. І це, безумовно, позначилось на пізній групі: цукровому бурякові, соняшнику, кукурудзі, сої.

За словами Миколи Неїлика, найбільш урожайним за останні 5 років був 2014-й. Тоді урожайність склала 5,1 тони зернових. Найнижча була у 2013 — 2,8 мільйона тон.

Цього ж року Вінниччина трохи перевищила показник 2012-го, зібравши 3,8 тон зерна.

— Наразі у нас залишилось зібрати близько 24 гектарів кукурудзи, вісім тисяч гектарів сої, близько тисячі гектарів соняшника.

Як уже повідомлялось, на Вінниччині засіяли 385 тисяч гектарів озимих зернових. 340 — озима пшениця, 42 тисячі, озимий ячмінь і майже 3 тисячі — озиме жито.

Водночас, Микола Миколайович зазначив, що великим недоліком є відсутність державного регулювання посівів. Адже фермери засівають землю тими культурами, які їм економічно вигідні, часто виснажуючи земельні угіддя.


Фото: like.te.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення