Покровська церква у Малій Ростівці фото

Козацьку дерев'яну напівзруйновану церкву на Вінниччині відновлює фермер

24 жовтня 2016, 08:32

Потрібно близько трьох мільйонів гривень

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Козацьку дерев'яну напівзруйновану церкву на Вінниччині відновлює фермер

    Додати коментар

Козацьку дерев'яну церкву XVIII століття у селі Мала Ростівка Вінницької області взявся відновлювати місцевий фермер. З попередніми підрахунками, потрібно близько трьох мільйонів гривень, повідомляє Vlasno.info.

У селі проживає кілька сотень людей, однак немає храму — віряни ходять за два кілометри до сусіднього Чагова. Але у Малій Ростівці таки є культова споруда, однак у аварійному стані — Покровська церква. Це козацький храм, зведений у XVIII столітті. Зараз дах провалився, бані зруйновані, але стіни ще міцні.
Покровська церква у Малій Ростівці фото
Покровська церква у Малій Ростівці фото
Покровська церква у Малій Ростівці фото

– Хотіли побудувати нову, це обійшлося би дешевше, але вирішили таки відновити традиційне та українське, – розповідає місцевий фермер Микола Мотузюк. – Станом на сьогодні вже підняли та вирівняли фундамент, зробили покриття із єврорубероїду. Наразі працюємо над підлогою, вона теж має бути дерев'яною — для збереження акустики.

У майбутньому – встановлення куполів та хрестів, вже замовили двері та дерев'яні вікна для храму, важливими залишаються і внутрішні роботи — фресками розпишуть приблизно 140 квадратних метрів інтер'єру храму. Дах та підлога — із сосни, стіни — із дуба.
Покровська церква у Малій Ростівці фото
Покровська церква у Малій Ростівці фото

– Моя бабуся мешкає у сусідньому селі. Відвідуючи її, ми завжди проходимо через Малу Ростівку, – згадує вінничанка Вікторія. – Змалечку ця церква приваблювала мене: здавалася якоюсь незвичайною, навіть містичною. Дуже прикро було, що вона помалу руйнується. Я справді щаслива, що її врешті реставрують. А якщо у ній проводитимуть богослужіння — буде взагалі чудово, адже як мінімум у двох селах – Великій та Малій Ростівці немає церков.

У ще невідреставрованому храмі вже провели дві служби, священник Української Православної Церкви Київського Патріархату приїздить із Чагова. На Покрову до ще не оновленого храму прийшло, за словами мецената, більше сотні селян.

Фото: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ФІНАНСИ

  наступна публікація Туреччина інвестуватиме в українські танки

  попередня публікація Вінниччина зекономила на газі 2,5 мільярди гривень