водії під дією наркотиків фото

Вінницькі копи змушені відпускати спійманих «під кайфом» водіїв

30 травня 2017, 20:20

У наркодиспансері немає тестів, завдяки яким можна було б довести факт вживання наркотиків

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі копи змушені відпускати спійманих «під кайфом» водіїв

    Додати коментар

Вінницькі патрульні поліцейські не можуть притягнути до відповідальності водіїв, затриманих за вживання наркотиків. Проблема в тім, що в обласному наркодиспансері немає тестів, завдяки яким можна було б зробити швидко аналізи та довести їх вину. Тому водіїв просто відпускають. Про наявність такої проблеми кореспонденту Vlasno.info стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм.
бюджетна комісія Вінницької міської ради фото

До голови обласної ради "копи" звернулись, щоб на наступні півроку виділили кошти та закупили тести до обласного наркодиспансеру. Мова іде про 300 тисяч гривень.

— Близько року ми оформляємо водіїв у стані наркотичного сп'яніння за добу до 10 чоловік. І проблема стала у відсутності тестів у диспансері. Ми привозимо туди водія, а провести експертизу неможливо. Аналізи людина здає, вони лежать три місяці, термін притягнення до відповідальності виходить і все, — людина може далі сісти за кермо, — розповів капітан патрульної поліції Тарас Сінькевич.
бюджетна комісія Вінницької міської ради фото

Як розповіли поліцейські, протягом минулого року у Вінниці вони затримали 1800 осіб у стані наркотичного сп'яніння за кермом. Штраф за таке правопорушення — 10,2 тис грн.

— Але ні оштрафувати, ні відсторонити від керування автівкою ми не можемо, бо його вина не доведена. А хто буде відповідати, якщо така людина зіб'є когось на дорозі? — каже поліцейський.

Інша проблема, за словами правоохоронців, — немає лабораторій, де можна було б провести дослідження цілодобово. Наразі лабораторії працюють з 9 до 18 години. А без заключення лаборанта зробити теж нічого не можна.
бюджетна комісія Вінницької міської ради фото

— Проблема існує вже років десять, її просто ніхто не підіймав. На сьогодні у Вінниці випадків наркотичного сп'яніння набагато більше, ніж алкогольного. Але більше того: ці люди між собою теж спілкуються і розуміють, що тестів немає, і їм нічого не загрожує. Вони знають, що їх затримають і через годину відпустять, — сказав командир батальйону Дмитро Кисличенко.

Даних тест-систем є кілька видів: такі, які визначають один вид наркотиків, п'ять або десять. Поліцейським потрібні "пятірки" і "десятки". В аптеці один такий тест коштує 250 та близько 300 грн відповідно. Оптова ціна — 180 та 220 гривень.

Врешті, депутати вирішили звернутися до Департаменту фінансів та Департаменту охорони здоров'я, щоб під час розподілу понадпланових надходжень вони передбачили ці кошти. Окрім цього депутати також звертатимуться до МВС стосовно передбачення коштів на створення лабораторії, яка має працювати цілодобово.

Нагадаємо, на Вінниччині придбають два апарати для діагностики судин за 44 мільйони.

Головне фото: promin.cv.ua, фото Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення