водойма фото

Обійшли закон: на Вінниччині «хитрі» орендарі користуються водоймами безкоштовно

04 червня 2017, 18:43

Двом десяткам водойм надали спеціального статусу, завдяки якому платити оренду не потрібно

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Обійшли закон: на Вінниччині «хитрі» орендарі користуються водоймами безкоштовно

    Додати коментар

За словами заступника директора Департаменту агрономічного розвитку ОДА Миколи Заїки, у Вінницькій області виникла проблема з 23-ма об'єками водного фонду, оскільки вони набули статусу спеціальних товарних рибних господарств (СТРГ). І тепер за користування ними ніхто не сплачує ні копійки до жодного бюджету. Про це посадовець розповів під час селекторної наради з державним агентством рибних ресурсів, повідомляє Vlasno.info.

— Статус технологічної водойми означає, що орендна плата відсутня, а іншим користування водоймою забороняється. А що робити тим людям, які живуть біля цього водного об'єкта? Хочуть покупатися чи порибалити з вудкою? Це все категорично забороняється, — каже посадовець.

Даний режим затверджений наказом Міністерства аграрної політики 2009 року. А у 2013 році прийняли закон України "Про аквакультуру", яким передбачено, що всі водні об'єкти повинні надаватися у користування на умовах оренди. За них має сплачуватись орендна плата: за землю водного фонду — у сільський чи селищний бюджет. За використання водного плеса — в обласний бюджет.

— Позиція облдержадміністрації така: всі водні об'єкти повинні бути взяті в оренду і за них мають сплачуватись кошти. Є розпорядження голови ОДА, яким чітко вказано: усім охочим надавати ставки в оренду під 3% на 20 років, щоб мати можливість легалізувати цей бізнес. Але є спритні люди, які не хочуть оформляти договори оренди, а шукають різні шляхи, щоб користуватися водоймою безкоштовно, — каже Заїка.

На запитання, як вдалось суб'єктам господарювання добитись такого статусу, посадовець відповів, що вони — не контролюючий орган. Відтак, треба ще встановлювати, яким чином водоймам надали такий статус.

— На неодноразові наші звернення до держагентства з водних ресурсів ми отримуємо лише формальні відписки. Зараз ми напрацьовуємо відповідні документи, щоб внести зміни до даної інструкції або її скасувати, — каже посадовець.

Загалом на Вінниччині налічується більше 5300 водних об'єктів.

Фото: expres.ua

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення