плата за газ фото

Держава «кинула» вінницькі села на гроші

22 вересня 2017, 09:29

Кілька десятків сіл на Вінниччині не можуть розрахуватися за підведений газопровід

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Держава «кинула» вінницькі села на гроші

    Коментарі (1)

Кілька десятків сіл на Вінниччині не можуть розрахуватися із ПАТ НАК «Нафтогаз України» за збудований газопровід і тепер їм загрожують суди та стягнення сум із пенею. Про це кореспонденту Vlasno.info стало відомо від голови сільради села Хоменки Шаргородського району Галини Попсуй, яка опинилася у такій же ситуації.

— Коли ми починали будівництво газопроводу кілька років тому, то щоб протягнути його селом, люди скидалися майже по дві тисячі доларів. Потім ми дізналися, що є можливість отримати від НАК "Нафтогаз Україна" щось типу кредиту і скористалися цією нагодою, — каже посадовиця.

Програма передбачала, що між сільрадою та компанією укладається договір, згідно якого "Нафтогаз" фінансує будівництво газопроводу до села. Сільрада ж має повернути витрачені компанією кошти, які отримає в якості субвенції із державного бюджету. Однак, до закону Закону України «Про трубопровідний транспорт» було внесено зміни, якими скасували норми щодо відшкодування витрат інвестору на таке будівництво.

Відтак, Хоменківська сільська рада та ряд інших сіл Вінниччини і України коштів від держави не отримали і не змогли розрахуватися із НАК "Нафтогаз Україна". Хоча газопровід до їхнього села добудували ще у 2012 році. Більше того, договір передбачав, що газові мережі мають бути передані у державну власність, що і було зроблено. Наразі НАК "Нафтогаз" подає до суду на сільради щодо стягнення заборгованості. Органам місцевого самоврядування це загрожує пенею та заблокуванням їхніх рахунків.

— Загалом по області десь 30-4-сорок сільрад потрапили у таку ситуацію. У нас сума — 658 тисяч гривен, — веде далі Галина Михайлівна. — На нас поки що до суду не подали. Але на Дерибчинську сільраду у нашому районі — так. Їм присудили виплатити борг. Але вони, здається, мають подавати апеляцію. Знаю, що відносно інших сільрад також подали позови до суду. У Жмеринському районі, приміром, одній сільраді присудили виплатити 4 мільйони гривень.

Очільниця села каже, що не знає що робити. "Повісити" цей борг на мешканців села не може — занадто велика сума. А у сільраді таких коштів немає.

— У нас 500 дворів здавали кошти на газопровід. З них підключилися десь 300. Дехто до хати так і не зміг підвести газ, бо немає коштів. Якщо на нас подадуть до суду, то разом з пенею сума буде, мабуть, у два рази більше. Це річний бюджет нашого села, — каже Галина Михайлівна.

Хоменківська сільська рада звернулася до обласних депутатів, які у свою чергу звертаються до Кабміну, Прем'єр-міністра та Міністерства фінансів щодо врегулювання даної проблеми. Відповідний проект рішення опубліковано на сайті Вінницької облради.

Фото: thekievtimes.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

Юля
0 # Юля 22.09.2017, 16:22
Я в шоці, це слабо сказано! Люди скидалися на газопровід з власної кишені+ дала частково кошти газконтора. Газогін на баланс взяла держава, то чому ж питають тепер з людей??? Хто власник газогону- той і мусить заплатити. А оскільки людей примусили все віддати на користь держави, то держава мусить сплатити і людям, як інвесторам або ж інвестиційний дохід, або ж повернути всю вкладену кожною людиною суму + відсотки за час використання. Якщо б людина вклала ці кошти в банк, за ці роки вона б отримала кошти назад + відсоток за кожний рік вкладання. А так вийшло, що держава котрий раз обікрала своїх громадян , ще й буде мати зиск зі зьудованого газогону. Селянам потрібні гарні юристи для відстоювання майнових прав між монополістом і державою. І раджу найняти його надовго, бо наші суди рішень на користь людей не приймають, тому вже одразу можна буде націлюватися на європейський суд. До того ж, усі, хто вкладав свої кошти, місять мати чеки чи що- як ці кошти були вкладені і хто скільки дав.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення