Депутатська комісія не прийняла фінансовий план "Віноблагролісу" на 2019 рік

Вінницький лісовий монополіст програє тендери

09 листопада 2018, 20:03

Депутатська комісія не прийняла фінансовий план "Віноблагролісу" на 2019 рік

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницький лісовий монополіст програє тендери

    Додати коментар

Проблеми та перспективи розвитку підприємства "Віноблагроліс" та його 22 філій обговорювали вінницькі депутати. Нестача трудових ресурсів, слабка робота з продажу сировини, майже повна відсутність технічної бази з виготовлення продукції, мінімальна рентабельність підприємства. Ось проблеми, які були підняті під час засідання комісії з питань бюджету фінансів та обласних програм Вінницької обласної ради. Чому виникла така ситуації в одного з монополістів лісового ринку Вінницької області, що включає в себе 130 тисяч гектарів території, намагався з'ясувати кореспондент Vlasno.info.

— З 2015-го року ми на 300% підвищили дохідну частину, - говорить заступник генерального директора "Віноблагроліс" Юрій Іорданов. - Зараз в нас активно розбудовуються виробничі бази. Тільки на вторинному ринку деревини ми можемо підняти свої доходи. Зараз немає планових доходів, бо влітку перероблену щепу та іншу продукцію так сильно не купують, як будуть робити це взимку.

tuv 12 1

За дев'ять місяців 2018-го року "Віноблагроліс" заробив більше 97,5 мільйони гривень. Це на 4,4 мільйони, або на 15% вище, ніж в 2017-му. Проте його рентабельність складає 5,3%, а це трошки більше 1,1 мільйон гривень чистого прибутку. Податку сплатили 36 мільйонів гривень, що на 35% більше, ніж минулого року. Посадили 590 гектарів лісу. Заготовлено 49 тисяч кубів деревини. У користуванні організації 2 тисяч гектарів під рубку, використали 0,6 від загальної площі.

Ситуацію в галузі пояснив голова комісії з бюджету фінансів та обласних програм Вінницької обласної ради Геннадій Мазур:

— Мені не дуже подобається така ситуація. Ми закладали одні цифри в планах, зараз ви нам говорите про інші. Йде вже четвертий квартал, а цифри не гарні. Зараз 30% всього лісу області знаходиться у використанні "Віноблагролісу". Ніхто не бере участь в тендерах "ProZorro". Вони навіть не заявляються. А виграє приватний підприємець, в якого немає лісу в користуванні.

tuv 10 1

Керівник ДП "Барський райагроліс" Максим Ломака каже, що бере участь в тендерах вже протягом трьох років, але постійно їх програє. Вважає причиною те, що у приватних підприємців деревина дешевше. Проте, не знає, де вони беруть цю дешеву деревину.

tuv 11 1

Юрій Іорданов вважає, що проблема в ціні на деревину, бо в Хмельницькій області, яка знаходиться поряд, куб деревини вартує на сто гривень меньше.

— Щоб виправити дану ситуацію, треба брати участь в тендерах системи освіти, охорони здоров'я. Бо на даний час виграють приватні підприємці. В мене біля Тростянця "ЗІЛ" щодня возить по кілька разів ліс-кругляк, семиметровку, який міг би нормально перероблятись на дошки, - говорить Геннадій Мазур. - Протягом останніх кілька років були виділені близько 5-ти мільйонів гривень на зрізання придорожньої смуги та 21 мільйон на щепопереробні машини. Але досі результату в прибутках немає.

tuv 14 1

За словами директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Миколи Копачевського, зараз тендери у Вінницькій області виграють представники Одеської, Житомирської та Хмельницької області.

— Під час тендерів не потрібно показувати походження деревини, - зауважив заступник голови Вінницької обласної ради Михайло Кременюк. - Антимонопольний комітет заборонив давати таку інформацію. В підприємців дешеві дрова можуть бути через злочинний зговір. Тобто, ця деревина може мати нелегальне походження.

tuv 15 1tuv 13 1

Іншими проблемами є недостатня кваліфікація та якість працівників. З 22 дочірніх підприємств високі показники у "Вінницького райагролісу", "Тростянець райагролісу", "Тульчинського райагролісу" та "Немирівського райагролісу". В середньому рентабільність всіх 22 дочірніх підприємств "Вінницяоблагролісу" 3-5%, це від 180 до 350 тисяч гривень чистого прибутку.

tuv 3 1

Читайте також, Чотири підприємства «Віноблагроліс» мають штраф від податкової 

Фото: Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення