пенсіонери фото

Накопичувальну пенсійну систему планують «запустити» з 1 липня

11 січня 2017, 19:30

Відповідний законопроект розглядається у Верховній Раді

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Накопичувальну пенсійну систему планують «запустити» з 1 липня

    Додати коментар

З 1 липня цього року в Україні має запрацювати другий рівень пенсійного забезпечення – накопичувальна система, повідомляє Vlasno.info.
Принаймні так прописано у законопроекті №4608, який наразі розглядається у Верховній Раді України. Раніше планувалося, що накопичувальна система запрацює з 1 січня 2017 року.

– Введення трирівневої пенсійної системи передбачено ще у 2004 році. І де-юре вона існує, а де-факто – ні, – пояснює прес-секретар обласного пенсійного фонду Наталя Тодоровська. – Для того, щоб вона запрацювала, потрібен відповідний механізм, а його немає.

Однак, цього року накопичувальна система дійсно може запрацювати, якщо приймуть закон.

Реалізація накопичувальної системи передбачає наявність у кожного створення Накопичувального фонду, в якому кожен працюючий зможе відкрити власний рахунок. На рахунок роботодавець перераховуватиме кошти із зарплати працівника. Гроші там акумулюватимуться і при досягненні пенсійного віку, людина зможе зняти або всю суму, або отримувати доплату кожного місяця до державної пенсії.

Передбачається, що працівники до 35 років мають брати участь у накопичувальній системі обов'язково. Ті, кому 35 років і більше – добровільно. В перший рік на рахунок працівників відраховуватиметься 2% від зарплати. Щороку відмоток збільшуватиметься, доки у 2022 році не досягне 7%.

– Передбачається, що для реалізації цієї системи, розділять єдиний соціальний внесок. Зараз він становить 22%, з яких 2% перераховуватиметься на рахунок працівника, а 20% - у державу. Потім на рахунок перераховуватиметься 3%, а 19 – у державу. Але наразі дійсно немає механізму реалізації цієї системи. Ці кошти може адмініструвати або фіскальна служба, або пенсійний фонд, – зазначила Тодоровська.

За словами прес-секретаря, ці кошти – величезний ресурс, який держава зможе вкладати в економіку і створення нових робочих місць. Однак, які ще зміни будуть впроваджені в ході розгляді законопроекту, невідомо.

– Наразі ми отримали розпорядження про популяризацію накопичувальної системи серед населення після прийняття закону, – пояснила прес-секретар.

Нагадаємо, пенсію по досягненню пенсійного віку зможуть отримувати лише ті працівники, які мають 15 років страхового стажу

Фото: vgolos.com.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення