Платіжки на газ «лякатимуть» вінничан гігакалоріями та мегаджоулями

Платіжки на газ «лякатимуть» вінничан гігакалоріями та мегаджоулями

06 лютого 2017, 08:30

Невдовзі вінничани отримають платіжки, в яких кількість газу буде вказана не тільки у кубометрах, але й у Джоулях

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Платіжки на газ «лякатимуть» вінничан гігакалоріями та мегаджоулями

    Додати коментар


Невдовзі вінничани отримають платіжки, в яких кількість газу буде вказана не тільки у кубометрах, але й у Джоулях. Про це Vlasno.info повідомила фахівець із зв'язків з громадськістю "Вінницягазу" Оксана Поліщук.

– Обсяг газу неправильно вимірювати у кубічних метрах. Ми просто звикли, що у наших платіжних документах газ обчислюється у кубометрах, - каже вона. - При тому, вся Європа, США, весь цивілізований світ давно об'єм обраховує газ в енергетичних одиницях. Це можуть бути кіловати на годину або мегаджоулі. Відповідно, це є логічним та зрозумілим, оскільки важливо не те, скільки газу використали, а скільки тепла вам було надано та скільки ви його спожили.

За словами Оксани Поліщук, наразі весь ринок газу в Україні переводиться у відповідність до європейських норм. І тому 26 січня Національна комісія регулювання ринків енергетики та комунальних послуг (НКРЕ КП) затвердила постанову, якою визначено обов'язки операторів сповіщати споживачів про всі одиниці вимірювання тепла.

– Тепер в платіжках буде вказано, скільки це у кіловатах, гігакалоріях та мегаджоулях споживачі використали газу. Також буде вказана середня калорійність газу, яка споживається цим абонентом, - продовжує фахівець із зв'язків з громадськістю. - Це зроблено для того, щоб споживач зміг оцінити, вигідно чи невигідно йому користуватись газом порівняно з іншими видами енергоносіїв. Наприклад, якщо людина не може зробити вибір у бік електроенергії чи газоспоживання, то може оцінити ефективність, маючи таку платіжку перед очима.

Тому у рахунках найближчим часом з'явиться ця інформація.

– Вона не повинна лякати споживача. Адже в перехідний період ця інформація є суто інформативною, - зазначає Оксана Поліщук. - В той же час практика показує, що ціна на газ у розвинених країнах базується на калорійності. Вище калорійність — вища оплата, нижча — нижча оплата. Ми поки що до цього не прийшли. Є лише така зміна. І на ціну газу вона ніяким чином не вплине. У процесі закипання чайника грають роль якість газу та справність обладнання. Одна зі складових якості — калорійність, коли йде повне згорання газу, тобто, віддача всього тепла. Державний стандарт по Україні — не менше 7600 кілокалорій.

Нагадаємо, вінничани скаржаться на якість газу.

Фото Тетяни Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення