газопровід фото

Гроші «в трубу»: чи дочекаються газу в Мурованих Курилівцях?

03 травня 2017, 09:08

На Вінниччині є кілька негазифікованих районів. Один з них — Мурованокуриловецький, де жоден населений пункт не підключений до газопостачання

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Гроші «в трубу»: чи дочекаються газу в Мурованих Курилівцях?

    Додати коментар

На Вінниччині є кілька негазифікованих районів. Один з них — Мурованокуриловецький, де жоден населений пункт не підключений до газопостачання. Тому його мешканці користуються електроопаленням, дровами, вугіллям тощо.

– Якби був газ, тільки з іншими тарифами, всі були б тільки «за», – каже мешканець села Жван Василь Гнатюк.

Газ би подали, якби доклали 1,2 км труби до газогону

А Леонід Левінчук з Мурованих Куриловець впевнений, що газ реально підвести. Потрібно лише прокласти 1,2 кілометра газогону, який почали вести до ділянки газогону в Копайгороді Барського району ще в 1990-х роках.

– Тоді до 500-річчя Мурованих Курилівців дуже швидкими темпами все робилось. Проектну документацію зробили, 12 тисяч труб підвезли на станцію «Котюжани». Пам'ятаю, ми перераховували навіть дводенний заробіток у фонд майбутнього будівництва газогону, – згадує він. – Але потім почалось щось незрозуміле. То якась сільрада ділянку не дала під газорозподільчу станцію (ГРС), то райрада грошей не виділила. Опісля директор Мурафського плодоконсервного заводу перекуповує ці труби, і газогін ведуть вже в Шаргородському районі.

Про газогін згадали перед черговими виборами

Відтоді час від часу про газогін згадують і розпочинають певні дії. Так сталось у 2012 році перед виборами до Верховної Ради.

– Тоді в нас по округу балотувався Микола Джига, тодішній губернатор. Пообіцяв відновити всі роботи. І дійсно все закрутилось, труби активно закопували. Працювали навіть у зимову пору. Було, що навіть тягач застряг через негоду, – розповідає Леонід Миколайович. – Але навесні знову все затихло. Незрозуміло чому. Звертались згодом до райдержадміністрації: мовляв, чому припинилось будівництво. А ті кивають на «Нафтогаз» – все робилось їхнім коштом, а тепер фінансування немає.

Труби гниють у землі — справа не рухається

За словами Леоніда Левінчука, ця лінія газогону забезпечила б блакитним паливом близько 15 тисяч населення району. Адже газогін мав проходити через такі села: Обухів, Снітків, Котюжани, Вищеольчадаїв, Морозівка, Перекоринці, Роздолівка та, власне, селище Муровані Курилівці.

– Неодноразово звертався в усі інстанції, писав місцевим депутатам та нардепам. Але справа не рухається. Труби закопані гниють у землі, а люди сидять без газу, – скаржиться Левінчук. – Дуже прикро, що стільки наших грошей просто вилетіло в трубу, і це в буквальному розумінні слова. Якщо вже щось почали робити, то завершіть це. А люди вже самі визначаться – підключатись їм, чи ні.

«Валіза без ручки» для місцевої влади

Проте голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації Сергій Ладан переконаний, що будівництво газогону наразі є безперспективним. Мовляв, проект коштуватиме навіть не мільйон гривень, а набагато більше. А потім потрібно буде платити шалені гроші за обладнання, підключення до газогону і, власне, сам газ — щомісяця й за високими тарифами.

– Поновлення роботи над проведенням газогону в 2012 році було просто передвиборчою «родзинкою» колишнього губернатора, – говорить він. – Взагалі, де таке бачено, щоб труби вели до ГРС, а не навпаки? Це ж нонсенс! Інакше б уже частина сіл була з газом. Ті, що ближче до Копайгорода Барського району, звідки й мали класти труби в напрямку Мурованих Куриловець. І на будівництво жодної бюджетної копійки не було витрачено. Усе коштом приватних підприємців, наскільки мені відомо.

Наразі, зауважує Сергій Вікторович, у районі пріоритетом є електрифікація.

У селищі пропагують електричне опалення...

– Уже багато будинковолодінь, установ та комунальних закладів перейшли на електроопалення, – наголошує керівник району. — Ставлять тризонні лічильники та мають ліміт у тисячу кіловатів за мінімальною ціною. Тобто до 1 березня це складало 71 копійку, а зараз — 93 копійки за кіловат. Також з'являється багато альтернативних видів опалення: вітряки, сонячні колектори тощо. У школах у нас стоять комбіновані котли.

Перевів своє будинковолодіння на електрику й мешканець Перекоринець Володимир Станківський.

– У нас в селі мало хто користується електроопаленням. Але це дуже зручно, — запевняє він. — У мене стоїть електрокотел водяного опалення. Вистачає його на весь будинок, ванну, душову, туалет. Крім того, є й грубки. Це на випадок, якщо світла не буде. Оформив субсидію, то багато за електропостачання не плачу. Газ теж можна підключити, але тільки тоді, коли тарифи стануть адекватними. А ще великою проблемою є якість газу. Тиску немає, ледь-ледь гріє, а лічильник «літає». Бо вони той газ чимось розбавляють. То за що платити?

...Чи може — дрова?

А директор Мурованокуриловецького хлібзаводу Олександр Білохатюк підкреслює, що найдешевшим видом палива на сьогодні є дрова.

– У нас стоять й електрокотли. Але їх з метою економії варто вмикати тільки з 22.00 до 6.00, коли діє нічний тариф, – говорить він. – Однак цього часу замало, щоб цей котел нормально обігрівав приміщення. Не встигає він добре прогріти будівлю. Тому застосовуємо дрова. І печі в нас для випічки хліба на дровах. За один раз можна до 300 буханок випекти. Хліб виходить дуже смачний і запашний, як домашній. Не те що в електродуховках. Зараз навіть садочки та школи переходять з вугілля на дрова.

На думку Олександра Васильовича, газом можна було б користуватись, а значить, і докласти зусиль для прискорення процесу прокладання газогону, якби не його вартість.

– Років чотири тому проводив газ своїм батькам у Шаргородському районі. Тоді ще ціни не були такими страшними, але все одно все коштувало досить дорого. А зараз навіть не хочу думати, у що може вилитись підключення до газової труби, – зауважує директор. – Батьки оформили субсидію, то для них ціна за газ притомна. Звісно, шкода, що труби стоять просто закопаними, але не знаю, чи зараз варто газ проводити. Ось зменшиться розмір тарифу, тоді можна.

Фото з архіву Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення