У селі Антонівка Томашпільського району добудовують молочний кооператив.

Бізнес у селі: на Вінниччині виготовлятимуть п'ять видів «молочки»

24 березня 2018, 13:34

У селі Антонівка Томашпільського району добудовують молочний кооператив.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Бізнес у селі: на Вінниччині виготовлятимуть п'ять видів «молочки»

    Додати коментар

У селі Антонівка Томашпільського району добудовують молочний кооператив. Фінансування проекту здійснюється одразу з кількох джерел. Значну кількість коштів виділить Євросоюз — 500 тисяч євро, також здійснюватиметься співфінансування з районної та обласної ради. Продукція буде розповсюджуватися не тільки у Томашпільському районі, але й в інших областях, де будуть замовники, повідомляє Vlasno.info.

— Зараз уже заключили договір на постачання обладнання, перерахували 30% вартості обладнання постачальнику, який має виготовляти і займатися налагоджувальними роботами. Обладнання має прибути до 12 травня, тоді встановлять, налагодять та навчать майбутніх робітників працювати на такому спорядженні. Приміщення готове на 65 %, а зал повністю готовий під встановлення устаткування,— розповідає голова Томашпільської районної ради Дмитро Коритчук.

Сільські ради виділили у власність районної ради 100 гектарів пасовищ. Землю обробили, засіяли різними видами трав, з сіна зробили тюки та безкоштовно роздали людям, які планували увійти у кооператив. Придбали молоковоз за 770 тисяч гривень. Одна з переваг вступу в кооператив — це підписання договору з кожним членом на сталу ціну за літр.

20160315 140815 1

Антонівський сільський голова Олександр Павлов розповідає, що зараз пасовища знаходяться під власністю районної ради, тому що рада є замовником проекту. У сільській раді на час написання проекту не було коштів на його реалізацію.

На сьогоднішній день ми вирішуємо питання з фінансуванням. Було засідання комісії Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), на якому обрали 32 проекти, а ми були на 33 місці. Ми звернулися за допомогою до народного депутата Івана Спориша. Він обговорить з віце-прем'єр-міністром Геннадієм Зубком нашу проблему. Як тільки з'являться кошти від ДФРР, будемо продовжувати реалізацію цього проекту. Сподіваємося, до липня все буде готове, — доповнює пан Дмитро.

Дмитро Іванович розповів, що на кооперативі будуть виготовляти п'ять видів власної молочної продукції: пастеризоване молоко, йогурти і три види сира. Згідно із проектом, "молочкою" будуть забезпечуватися заклади соціальної сфери: школи, садочки та лікарні.

Спочатку селяни насторожено підходили до будівництва кооперативу. Але після постанови Кабміну, що з липня молоко другого і третього ґатунку не будуть приймати, селяни змінили своє рішення.

Адже згідно із підписаною Угодою про Асоціацію з ЄС, з 1 січня по 1 липня 2018 року у харчовій промисловості залишиться тільки три безпечних сорти молока - екстра-класу, вищого та першого ґатунку. Другий та третій сорти мають високі показники бактерій, тому використовувати їх у виготовлені молочної продукції заборонять.

Ціну на молоко встановлюватимуть члени кооперативу і, звичайно ж, будуть дивитися на ринкову ціну. Зараз молоко здають на інший кооператив, з яким ще раніше підписаний договір. Він знаходиться у сусідньому селі. Ціна за літр молока нестабільна. У новому кооперативі по технологічній частині планується переробляти три тонни молока за зміну,розповідає сільський голова Олександр Павлов.

Олександр Федорович зазначив, що кооператив поки що не зареєстрований, але до травня мають вирішити всі питання з документацією.

Місцеві жителі запевняють, що із задоволенням будуть купувати продукцію, яку буде виготовляти місцевий кооператив. Перевірку на якість молока вони проходять кожні 10 днів, а деколи закупівельник проводить позапланову перевірку.

— Звичайно, усі сподіваються, що будемо здавати молоко на новий кооператив, він місцевий і вартість має бути вища, ніж зараз. Зараз моя сім'я здає молоко до села Високе, для нас ціна за літр 5 гривень 50 копійок, а для місцевих жителів — 7 гривень 40 копійок. Дійсно, все залежить від ціни, але поки стабільності немає: то піднімають, то опускають вартість молока, — розповідає житель Антонівки Олександр Чопик.

Нагадаємо, проект ЄС у Томашпільському районі почали реалізувати ще два роки тому. Називався він "Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району".

molochni-kooperatyvy 14 1molochni-kooperatyvy 1 1molochni-kooperatyvy 18 2

Фото milkua.info та vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення