Володимир Бурий на Водоканалі фото

Вінничани відмовляються платити удвічі більше за «технічну воду»

28 липня 2018, 20:03

Керівництво «Вінницяоблводоканалу» відмовилося оприлюднити термін покращення питної води

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничани відмовляються платити удвічі більше за «технічну воду»

    Коментарі (3)

Тарифи на воду у Вінниці можуть зрости удвічі. Керівництво «Вінницяоблводоканалу» вимагає збільшити тарифи на водопостачання на 109 %, на водовідведення – на 84,5 %. Цю пропозицію винесли на відкрите обговорення. Воно пройшло 27 липня у приміщенні цього комунального підприємства, повідомляє Vlasno.info.

Йшлося про необхідність зміни тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 2019 рік.

tarifi 1

Здивування викликала дуже мала кількість присутніх представників громадськості – близько двох десятків. Серед них тільки 13 осіб були попередньо зареєстровані, тому лише їх пропозиції та зауваження могли бути враховані та внесені у підсумковий протокол. Організаторам закидали незадовільне інформування населення щодо проведення слухань, а ті наголошували, що давали повідомлення у ЗМІ.

Зважаючи на низьку явку, активісти запропонували перенести зібрання на інший час та в інше місце. Приміром, у центр міста – до обласної ради, якій й підпорядковується «Вінницяоблводоканал». Щоб туди завітати могла достатня кількість вінничан!

Небайдужі люди наголошували на те, що громадські слухання у Вінниці мають взагалі проводитися лише за наявності як мінімум 800 підписів. Таке рішення ухвалила міська влада. Зрозуміло, зараз стільки підписів надати не могли. Але головний спікер заходу, заступниця директора «Вінницяоблводоканалу» Раїса Півторак категорично відмовилася обговорювати можливість перенесення заходу. Мотивувала це тим, що, за її словами, відбувається «відкрите обговорення, а не громадські слухання». Саме це від підприємства вимагала постанова № 886 відповідної Нацкомісії із врегулювання цін.

raisa pivtorak 1

У вступній промові Раїса Півторак акцентувала увагу на те, що востаннє тарифи на воду у Вінниці підіймалися у 2016 році, а у 2017 році вони коригувалися. В той час позаторік середньостатистичний рівень інфляції склав 13 %, а торік – 12, 4%, а в поточному сягнув вже 4,4 %.

– Наше підприємство працює за тарифами 2016 року. В той же час вдвічі піднята ціна на паливно-мастильні матеріали. А ціна хлору збільшилася з 21 тис. грн. за тону до 48 тис. грн. (із транспортуванням – 51 тис. грн.). Внесені й зміни в оплату праці в Україні. Через брак коштів на підняття зарплат нам катастрофічно не вистачає працівників робітничих професій. Вони масово виїздять працювати за кордон, – каже Раїса Півторак.

vitrati 1

Слово надали Денису Прилипку, начальнику відділу фінансово-економічної роботи та інвестицій «Водоканалу». Він мало що встиг розповісти, бо має тихий голос, а про мікрофон організатори не подбали.

denis prilipko 1

Він лише показав кілька таблиць. На одній з них, приміром, йдеться, що й нинішні тарифи на водопостачання та водовідведення у Вінниці вищі, ніж у Києві чи Дніпрі.

porivnyiania 1

– У нас вже давно європейські ціни на воду. Сьогодні, навіть до можливого підвищення вдвічі, тариф на водопостачання у Вінниці сягає 40 євроцентів. Це стільки ж, як, приміром, у італійському Мілані. А якість питної води там є незрівняно кращою, – повідомив від імені групи 15 старших по будинках Володимир Бурий.

slyhaniy vodokanal 2 1

Взагалі, на якість води нарікали майже всі спікери. Мовляв, те, що є у кранах вінничан, навряд чи повною мірою може називатися питною водою. Недарма люди у Вінниці масово купують рідину в пляшках і бутлях, набирають у колодязях та встановлюють недешеві фільтри. Обурений учасник слухань Олександр Мазуренко навіть запропонував керівництву «Вінницяоблводоканалу» платити тільки за технічну воду. Мовляв, саме вона доходить до нас, споживачів, а не заявлена питна.

olehsandr mazurenko 1

– Із близько півсотні показників питної води у наших кранах 20 – максимально допустимі. І це лише за офіційними даними. Зі всіх цих показників й складається сумнівна якість, – підкреслив Володимир Бурий.

Люди похилого віку наголошували, що з пенсією 1500 гривень постійно, у рази, підвищувати тарифи на комуналку – недопустимо. До того ж нині субсидії постійно урізають, а багатьом взагалі скасовують.

Активісти наголошували, що обговорювати тарифи на воду у Вінниці можна лише за умови кардинального покращення якості послуги. Пропонували створити робочу групу на чолі із присутнім на заході депутатом обласної ради Андрієм Ковальовим. Мовляв, їй керівництво «Водоканалу» має прозвітувати про плани та терміни покращення якості водопостачання, а за невиконання – відставка.

slyhaniy vodokanal 6 1

Натомість Раїса Півторак вважає воду у кранах вінничан якісною, а все інше пропонує доводити в судовому порядку. Вона намагалася відповісти на гостру критику і численні закиди. Жінка «перевела стрілки» на стан Південного Бугу, який «цвіте», і застарілість мереж водогону у Вінниці. І те, і інше, за її словами, не в компетенції «водоканальців».

slyhaniy vodokanal 4 1

Заступниця директора «Вінницяоблводоканалу» повідомила, що в структуру нового тарифу закладена частина коштів на реконструкцію водопровідної станції. Раїса Півторак вчергове поскаржилася на брак коштів у підприємства на оновлення матеріальної бази, а ось всі грантові програми підприємства не знайшли підтримки. До речі, на «Вінницяоблводоканалі» немає відділу із написання проектів на отримання грантів.

– Безрезультатну роботу щодо отримання грантів вважаю серйозним недопрацюванням. Також підприємство могло б більше уваги приділяти сучасним європейським технологіям очищення питної води, – сказав депутат Андрій Ковальов.

andriy kovalev

Отже, консенсусу між активними вінничанами-споживачами і монополістом-надавачем послуг не було знайдено. Всі присутні у залі зареєстровані особи проголосували «за» проведення повторного громадського обговорення проблем із водопостачанням у місті над Бугом. Із запрошенням туди представників Антимонопольного комітету, місцевої влади тощо. «Проти» не підняв руку ніхто, лише Раїса Півторак намагалася зупинити процес голосування.

slyhaniy vodokanal 10 1

Читайте також: Смердюча водаСмердюча вода у Вінниці залишається безпечною.

Фото: Михайло Шахов

Коментарі    Оновити список коментарів

Вова
0 # Вова 29.07.2018, 08:57
Чому Раїса Півторак не розповість про закуплене морозиво, про закуплені меблі, про платну повірку водяних лічильників, про телевізор в приймальні який роками працює цілий день?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
я
-1 # я 28.07.2018, 21:27
не журналісти, а діти, їй богу
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
я
0 # я 28.07.2018, 21:27
Вас дивує мала кількість представників громадськості!? Я вам відкрию великий секрет і запишіть його: представники громадськості тут нічого не вирішують!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення