На таких дітей органи місцевого самоврядування повинні виділяти кошти

У вінницьких школах вимагають гроші з дітей-пільговиків

05 жовтня 2018, 15:51

На таких дітей органи місцевого самоврядування повинні виділяти кошти

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У вінницьких школах вимагають гроші з дітей-пільговиків

    Коментарі (2)

Майже щодня батьки вінницьких школярів скаржаться на побори в школах. Проте, останнім часом вінничани подейкують, що кошти вже вимагають і у дітей пільгових категорій, повідомляє Vlasno.info.

— Взагалі, ми проти цього. У школі не мають права вимагати кошти дітей, а з пільговиків тим паче. Інша справа, коли батьки на батьківських зборах домовились, і збирають на щось. Але у такому випадку вони повинні враховувати, з кого можна брати гроші, а з кого ні. Не можна встановлювати якусь конкретну плату, адже кожен здає, скільки може. І це не є підставою для того, щоб упереджено ставитись до дитини чи застосовувати якісь міри до сім'ї такого учня. Назвіть навчальні конкретні заклади, в яких порушуються ці правила, і будемо розбиратись, — каже заступниця директора Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації Олена Чорна.

За словами Олени Афанасіївни, щодо харчування учнів, які мають пільгові категорії, потрібно звертатись до місцевих органів влади. Адже саме вони вирішують скільки виділяти на таку дитину і чи звільняти її від оплати повністю, наполовину чи частково.

— Дивно, що на харчування для пільгових категорій, тобто, дітей учасників АТО та багатодітних родин, міська рада виділила лише 7 гривень 50 копійок, адже обід коштує 12 гривень. Тобто виходить, що діти-пільговики все одно доплачують за суп та хліб, який мав би бути їм безкоштовно, — розповідає мама першокласниці та вінницька журналістка Ірина Басенко.

Заступниця директора Департаменту освіти Вінницької облдержадміністрації у випадку поборів у школі радить звертатись, в першу чергу, до директора цього навчального закладу. Адже він несе за це відповідальність. Проте якщо і він не вирішить це питання, то тоді вже до вищих органів влади – в районний чи міський відділ освіти.

— Найцікавіше вийшло у ситуації з музичним абонементом для першокласників. Це, як нам пояснили, обов'язкове придбання. За ці кошти дитину будуть водити в театр та на концерти. Сума невелика — 80 гривень за семестр. Однак, для пільгових категорій він мав би бути безкоштовним. Втім, вже перед першим концертом нам пояснили, що дітей учасників АТО забагато і ніхто в жоден концертний зал безкоштовно нас не пустить. Тому хоча б за один семестр ми зобов'язані заплатити. Це насправді дивно, інакше навіщо оголошувати про пільги, щоб потім їх забирати, — продовжує пані Ірина.

Щодо поборів у школі виступав і вінницький волонтер та активіст Костянтин Федосов, проте це закінчилось його побиттям.

Читайте також: У Вінницьких школах кошти на ремонт вимагають незаконно.


Фото: tsn.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

жора
-1 # жора 07.10.2018, 05:55
рівень компенсації визначає орган місцевого самоврядування. попри особисту партіотичність я знаю багать місцевих УБД, які отримали корочки за неділю перебування в частинах, недоїжаючи в зону бойових дій. Що говорити про учасників АТО (їх в зараз 300 тисяч, тобто кожен сотий))).Окрім того, з/п військовослужбовця на передовій зараз 10-30 тисяч залежно від звання. Тому позиція пані Ірини є упередженою. А підтримувати бюджет має саме малозабезпечених, інвалідів або обдарованих дітей.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Вова
0 # Вова 05.10.2018, 16:49
Ну позиція Олени Чорної, з області -відома, а що конкретно з питання поборів у Вінницьких школах думає директор міського департаменту освіти ЯЦЕНКО ОКСАНА ВАСИЛІВНА, зі своїми російсько-мовними заступниками??????
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення