народні музичні інструменти фото

Окарина, коза-дуда та дримба звучатимуть для вінничан на «Живому вогні»

23 травня 2016, 09:03

Насолодитися відпочинком на природі, спробувати себе в ролі народного майстра та почути унікальні етнічні музичні інструменти вінничани зможуть 25-26 червня на фестивалі "Живий вогонь"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Окарина, коза-дуда та дримба звучатимуть для вінничан на «Живому вогні»

    Додати коментар


Насолодитися відпочинком на природі, спробувати себе в ролі народного майстра та почути унікальні етнічні музичні інструменти вінничани зможуть 25-26 червня на фестивалі "Живий вогонь". Vlasno.info продовжує інформувати читачів про підготовку до восьмого міжнародного етнофестивалю, який відбуватиметься у Хмільнику. Сьогодні ми привідкриємо завісу і розповімо про народні музичні інструменти, які будуть представлені на одній з мистецьких галявин "Живого вогню".

Сопілка

Сопілка — це чи не найдавніший український музичний інструмент, який згадується в історичних документах, народних казках, легендах та переказах. На поділлі сопілку називали дудкою або дудою. Їх виготовляли з калини, бузини, ліщини та очерету. Здавалося б, що грати на сопілці дуже просто, але кожен матеріал дає свій особливий звук, а також мелодія залежить від настрою в якому був майстер, виготовляючи її. Сьогодні в Україні залишилось мало справжніх майстрів-сопілкарів, але у Бершадському районі вінницької області вчитель музики Володимир Віхренко власноруч виготовляє сопілки на продаж. Почути гру на цьому народному музичному інструменті ви зможете 26 червня на "живому вогні". Тут будуть виконавці з етноколективів, які продемонструють різні звукові можливості сопілок.

Окарина

Коли мова заходить за автентичні українські інструменти, то неможливо залишити поза увагою окарину. Історія цього глиняного духового інструменту налічує кілька тисячоліть, і супроводжувала окарина людину у праці та побуті. Сьогодні майстри виготовляють уподібнені глиняні свищики, які до вподоби дорослим й малюкам.
Окарина фото
окарина


Коза-дуда

Цікавий та незвичний народний інструмент — коза-дуда, яку виготовляють з міхура. Її звук схожий на волинку, але має своєрідні відмінні особливості. Для того, щоб грати на козі-дуді необхідно мати сильні легені та тонкий музичний слух. Також цей інструмент вибагливий у зберіганні, адже для звучання міхур має бути зволожений алкоголем.
Коза-дуда фото
коза-дуда


Дримба

Дримба більш відома на Західній Україні, але її звук важко сплутати з будь-яким іншим інструментом. В залежності від металу та розміру дримби різниться й звучання. Цей інструмент часто використовують як супутній в народних музичних ансамблях. До речі, звук окарини, кози-дуди та дримби можна почути в одному з наших відеорепортажів. Вживу послухати та придбати собі на пам'ять один з унікальних музичних інструментів ви зможете 25-26 червня у Хмільнику.
 Дримба фото
дримба


На фестивалі "Живий вогонь" буде представлено також гру на кобзі, бандурі, рублі, бубні та інших автентичних народних інструментах.

Фото з архіву Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення