video-vlasno

«Живий вогонь» палав цієї ночі на Вінниччині  

26 червня 2016, 15:04

Справжнє козацьке дійство у купальські дні сколихнуло місто-курорт Хмільник

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Живий вогонь» палав цієї ночі на Вінниччині  

    Додати коментар

 

Справжнє козацьке дійство у купальські дні сколихнуло місто-курорт Хмільник Вінницької області. Центральний парк культури і відпочинку на два дні перетворився на вир етномистецтва, козацьких розваг та обрядів.

Вчора увечері під час відкриття фестивалю звичаєвої культури "Живий вогонь" у Хмільнику палили ватру та поливали людей водою. Про це повідомляє кореспондент Vlasno.info з місця події.

Ключовим завданням і символом фестивалю є необхідність викресати іскру шляхом тертя дерева. Велику дерев'яну конструкцію обмотують мотузками та силами сотні дужих козаків крутять колоду, поки вона не загориться від сили тертя. Від такого вогню запалюють ватру, а через вогнище потім стрибають, загадуючи бажання, адже дійство відбувається в купальські дні за старим обрядом.

Живий вогонь-видобування-фото-1

Тож перед такою відповідальною справою чоловіків мусили "розігріти" - їх зіштовхнули в командному поєдинку "Лава на лаву". За козацькою традицією, команди стіною йшли одна на одну та відтісняли супротивника.

Живий вогонь-лава на лаву-1-фото

Після трьох поєдинків на сучасних козаків чекало останнє завдання — побрататися, обійнявшися. Проводили гру представники козацького осередку "Спас-Яр" м. Запоріжжя на чолі з Василем Прокопенком.

Живий вогонь-лава на лав -3-фото

Сам живий вогонь добували добрих півгодини: кілька десятків чоловіків таки впоралися з природною стихією і видобули іскру.

— Ми можемо зробити це тільки разом, не чекаючи, поки хтось зробить щось за нас, — говорив у цей час зі сцени Микола Киринюк. – Усе нинішнє дійство покликане об'єднувати націю.

Під ці слова вогонь таки запалав. Одразу ж гостей фестивалю поставили перед викликом іншої стихії — почали поливати водою з гідранта.

Живий вогонь-поливання водою-фото

Фестивальна концертна програма вибухнула емоціями: гурт з Хмельницького "Чумацький шлях" на біс викликали тричі, а одеський етно-рок гурт "Друже музико" супроводжував після свого запального виступу ще й фаєр шоу "Полум'я віків".

Живий вогонь-Чумацький шлях-фото

Живий вогонь-Друже музико-фото

Живий вогонь-файер-шоу-2-фото

Живий вогонь-файер-шоу-4-фото

Живий вогонь-Хмільник-фото

Сьогодні триває другий день фестивалю. Організатор Ніна Бегас анонсувала виступи етнографічних колективів, дитячих ансамблів, музикантів та співаків — переможців різноманітних конкурсів: Олеся Сінчук, Богдан Тарасюк, Олександр Собчишин, Владислав Грибанов, Олексій Скрипаченко, етно-гурт "Зілля", а також Олексій Данчук — учасник і переможець всеукраїнських фестивалів людей з інвалідністю. Завершиться вечір дискотекою від відомих ді-джеїв.

Живий вогонь-концерт-фото

Фото: Ірина Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення