козацький-фестиваль-у-Байраківці-фото

У селі на Вінниччині козацький фестиваль присвятили Герою Небесної Сотні

10 червня 2017, 20:19

Фестиваль «Козацька держава — наша гордість і слава» традиційно пройшов у селі Байраківка

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У селі на Вінниччині козацький фестиваль присвятили Герою Небесної Сотні

  адміністратор   Додати коментар


Фестиваль «Козацька держава — наша гордість і слава» традиційно пройшов у селі Байраківка Немирівського району Вінницької області. Байраківська школа носить ім'я Героя України Максима Шимка, який загинув смертю хоробрих на Майдані взимку 2014 року. Перший фестиваль відбувся в червні 2016 року, тоді це була новина для всієї Немирівщини. А другий – учора, 9 червня цього року. Про це повідомляє Vlasno.info з посиланням на прес-службу Немирівської ОТГ.

На відміну від першого фестивалю, нинішній став більш масовим. Бо це вже було свято не лише одного села, а всієї Немирівської міської об'єднаної громади, до складу якої увійшли населені пункти колишньої Байраківської сільської ради.

За втілення цієї ідеї взялися педагоги та учні школи на чолі із директором Гнатенко Людмилою Олексіївною. Зокрема, до організаційного комітету увійшли учителі Іванченко Альона Юріївна, Ткачук Тетяна Павлівна, Осадчук Олена Федорівна, Костина Олег Іванович, Макаревич Оксана Олександрівна. Вони творчо підійшли до справи та подбали про те, щоб жителів села, а також численних гостей, присутніх на фестивалі, торкнулася атмосфера свята.

козацький фестиваль у Байраківці фото

З Вінниці приїхали учасники Школи козацького гарту імені Данила Нечая, Вінницького клубу історичної реконструкції «Білий вовк», членом якого за життя був Максим Шимко. А вишкіл козаків Труханівської січі продемонстрували своє майстерне володіння козацькою зброєю та організували цікаві змагання на шаблях і рукопашний бій за принципом «загін на загін». Приїхали козаки і самодіяльні артисти з Гнівані. З цікавою програмою завітали у село вихованці Немирівського центру дитячої та юнацької творчості. Зокрема, танцювальний ансамбль «Ритм» під керівництвом Олесі Андрієнко.

козацький фестиваль у Байраківці фото

Звичайно, таке свято не могло обійтися без участі батьків Максима Шимка – Зої Кузьменко і Миколи Шимка, приїхав і брат Максима – Павло.

козацький фестиваль у Байраківці фото

На сільському стадіоні, де проходило свято, відбулася виставка виробів народних майстрів. Свої чудові витвори представили вінничани: гончар Михайло Діденко, який до того ж продемонстрував майстер-клас, керамісти майстер народної творчості Людмила Філінська і її внучка Анастасія, майстер виробничого навчання ВДПУ імені Коцюбинського Галина Чадюк і майстер-аматор по виготовленню сувенірів Микола Левенець.

козацький фестиваль у Байраківці фото

Теплий та сонячний літній день імпонував настрою учасників фестивалю. Фестиваль відкрила виконуюча обов'язки сільського старости Раїса Назимко. Вітали усіх з святом мати Максима Шимка Зоя Кузьменко та Михайло Кременюк і Сергій Павлюк з Немирівської міськради.

козацький фестиваль у Байраківці фото

Звучали музика, пісні, читав свої вірші місцевий поет, колишній директор Байраківської школи, а нині пенсіонер, Михайло Голота. Тривали бої на шаблях та мечах, причому участь у них брали всі хлопчаки незалежно від віку. Суддею у них був Олександр Коваль з Гнівані. Юнаки і дівчата майстерно жонглювали козацькою зброєю.

козацький фестиваль у Байраківці фото

Були різноманітні розваги для дітей: катання верхи на конях,батути, стрілецький тир. Працювала виїзна торгівля. Усіх учасників свята, дорослих і малих, пригощали козацькою кашею, ще гарячою, приготовленою на місці події. Цілий день тривали веселощі, а вечором перед глядачами виступив народний артист України Микола Янченко.

козацький фестиваль у Байраківці фото

Ініціаторами фестивалю стали громадська організація «Родина героїв Небесної сотні», департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації та Немирівська ОТГ.

козацький фестиваль у Байраківці фото

козацький фестиваль у Байраківці фото

козацький фестиваль у Байраківці фото

Фото надані прес-службою Немирівської ОТГ


  адміністратор   10 черв. 2017 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення