день Брацлава фото

Розмаїтий Брацлав: як уживаються у місті чотири національні меншини

21 серпня 2017, 12:00

День міста у форматі фестивалю національних меншин відзначали у Брацлаві на Вінниччині

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Розмаїтий Брацлав: як уживаються у місті чотири національні меншини

    Додати коментар


День міста у форматі фестивалю національних меншин відзначали у Брацлаві на Вінниччині: адже місто є одним із небагатьох в Україні, де, крім українців, проживають ще й поляки, росіяни, євреї та роми. Знайомилася із нацменшинами і кореспондентка Vlasno.info.

У суботньому парку в Брацлаві ніде було і яблуку впасти: мешканці, гості міста, ярмарок, виставка народних майстрів тощо. Та родзинкою заходу стали «національні містечка»: роми, поляки, старообрядці та євреї представляли свої автентичні смаколики, ремесла, знайомили із традиціями, історією та побутом.

Млинці, частівки та огірок в пляшці

У містечку старообрядців чи не найвеселіше – пані Євгенія у сарафані і співає, і частує, і наливає.
день Брацлава фото
– У бутылке огурец, кто пришел к нам – молодец, - вигукує вона, демонструючи пляшку із напоєм, у яку дивним чином помістився великий огірок.
день Брацлава фото
Із цієї ж пляшки і наливає гостям, смакують млинцями, запивають узваром. Запитую таємницю, як огірок вліз у пляшку.

– Коли лише зник цвіт і з'явився маленький пуп'янок, ми його поміщаємо обережно, щоб не відірвати, у пляшку, - каже пані Євгенія. – Там він і росте до потрібного розміру. Коли дозріває – відриваємо, заливаємо горілкою.

Зараз у Брацлаві проживає майже дві сотні старообрядців. Раніше було більше, однак молодь роз'їжджається.

Характерно, що у містечку старообрядців чоловіки – із бородами. Із ще густішою «рослинністю» на обличчі – чоловіки на вицвілих чорно-білих світлинах, які також принесли та демонструють тут. Це – одна із традицій, чоловіки тоді носили бороди.
день Брацлава фото
– Не голюсь вже років із 30. Дотримуюся традицій, але велику не відпускаю, бо кошлатиться – зле трохи, - каже один із них.

Пані Євгенія тим часом на відкритому вогні готує млинці.
день Брацлава фото
– Блины, блины, блинчики – чтобы у вас водились в кармане червинчики, - припрошує вона гостей.
день Брацлава фото
Детальніше про старообрядців Брацлава читайте незабаром на Vlasno.info.

Ромський чай та пісні під гітару

У містечку, яке презентують роми, пахне чаєм та співають пісні ромською. На столі — великий самовар. Жінки із покритою головою,спідниці – до землі, у дівчини – квітка у волоссі. Одна із них сьорбає чай із тарілочки.
день Брацлава фото
день Брацлава фото
– Я Вова, і я за національністю циган, – знайомиться зі мною чоловік, відклавши в сторону музичний інструмент.
день Брацлава фото
Його родина у Брацлаві вже понад два десятки років. Загалом у містечку мешкає до семи родин ромів, компактно, в одному із мікрорайончиків містечка. Основний вид занять: їздять по селах, скуповують горіхи, металолом. Справа, кажуть, неприбуткова: коштів на прожиття не вистачає. Інші родини їздять на заробітки: у Москву чи Київ. Було б добре, кажуть, аби мати постійну роботу.
день Брацлава фото
– Ми веселий народ, не сумуємо. З брацлавчанами-українцями стараємося жити дружно, контактувати із ними, але є і такі цигани, що там вкрав, там побив, там образив людину. Стараємося розвіяти міф про те, що циган пройшов – і щось за ним пропало. Моя родина дбає про свою репутацію, – запевняє Володимир.
день Брацлава фото
Барона у Брацлаві немає, така собі «ромська демократія». Живуть за законами.

– Молоді хлопці не мають лаятися, жінки сидять окремо від чоловіків, а коли старші заходять до хати – їм мають поступитися місцем молодші, - каже чоловік. - Циган цигана не забуває. Якщо до нас заходить на обійстя гість – його треба напоїти чаєм. Іще один головний закон: цигану не має бути соромно за цигана.
день Брацлава фото
Попри романтику оспіваного кочівного життя, брацлавські роми вважаються «корінними», осілими.
день Брацлава фото
– У нас вже є свої домівки, ми ведемо осілий спосіб життя – і це добре. Бо коли ти не маєш, де постелитися – це не життя, – підсумовує Володимир.

Поляки в українській вишиванці

81-річна Анеля із сусіднього Монастирського зустрічає мене за столом із польським національним прапором та католицькими іконами і молитовниками. Стіл засланий вишиваними скатертинами, виставляються вишиті рушники та сорочки. Жінка вишивала їх сама.
день Брацлава фото
день Брацлава фото
– Ми зараз католики, тому що наші предки були поляками, - каже вона та починає по-польськи розповідати, які молитви знає та коли яку варто промовляти. – Обов'язково треба молитися – як дяка Господу Богу. Неодмінно – після прийому їжі. Досі після того як поїм, стаю навколішки та молюся Богу.
день Брацлава фото
На столі – чимало старовинних католицьких молитовників польською мовою та ікон.
день Брацлава фото
Єврейські смаколики у шабат

Алла живе в Ізраїлі уже 17 років, хоча сама родом із Брацлава. У євреїв сьогодні – шабат.
день Брацлава фото
– Ця страва – хава. Її потрібно відламати та скуштувати із червоним вином – келих подається за столом по колу із молитвою, - розповідає жінка національну традицію. – Картопляна запіканка із кунжутним соусом. Маца із куркою – готується у вигляді бабки. Та улюблений дитячий смаколик – крильця курячі із фініковим медом та імбирем. Фарширована риба та бісквіт до чаю.
день Брацлава фото
день Брацлава фото
день Брацлава фото
Також у єврейському містечку співали пісень під гітару на івриті – характерно, що співала пісень не єврейка, а корінна мешканка Брацлава Вероніка, продемонструвавши наочну співдружність та братерство двох народів.
день Брацлава фото
– Це суперова ідея. Все, що об'єднує – нація, люди – це добрО, це чудово, це теплО. Частіше би так збиралися. Це потрібно: ще більше і яскравіше. Це тепло, - каже Алла про ідею фестивалю національних культур.

Місцева влада запевняє: непорозумінь на національному ґрунті не трапляється, чотири нацменшини мирно живуть у Брацлаві.

– Міжнаціональної ворожнечі немає – частіше сваряться сусіди, аніж на підґрунті національному чи релігійному, - каже селищний голова Брацлава Віталій Мазур. - У цьому сенсі у нас доволі спокійне містечко. Коли ситуації неприємні трапляються, то проблеми намагаємося вирішити, розставивши акценти у спілкуванні на позитиві. Якщо йдемо таким шляхом, то конфлікти залишаються у стороні.
Віталій Мазур фото
Віталій Мазур

Так різноманіття Брацлава стало підґрунтям не лише для проведення масового свята, а й фактором, який іще раз об'єднав національно строкате містечко.

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення