Найвідвіданішою місциною у місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області є Замковий комплекс

 Нічна фортеця в Кам’янці-Подільському приваблює таємницями своїх підземель та бастіонів

07 червня 2018, 08:07

Найвідвіданішою місциною у місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області є Замковий комплекс

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

 Нічна фортеця в Кам’янці-Подільському приваблює таємницями своїх підземель та бастіонів

    Додати коментар


Найвідвіданішою місциною у місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області є Замковий комплекс. Проте, знавці кажуть, що найзахоплююче подорожувати фортецею вночі. Мовляв, тоді вона здається ще більш величнішою та загадковішою. Кореспондентці Vlasno.info вдалось побувати на нічній екскурсії у Кам'янецькій фортеці.

nichna-fortecya-2

Ще навіть не дійшовши до мосту, який веде до Замкового комплексу, вже попадаєш під неймовірну чарівність фортеці. У мерехтливому світлі ліхтарів вона видається казковим палацом.

nichna-fortecya-3

Лише при наближенні стає зрозуміло, що перед тобою прекрасно захищена середньовічна оборонна споруда. Щоб дістатися до замкових веж, треба здолати річку Смотрич та стрімкі скелі.

nichna-fortecya-4

Фортеця складається з одинадцяти башт, кожна з яких має свою назву й історію.

nichna-fortecya-5

Найвища – Папська, її збудовали на кошти, надіслані Папою Римським Юлієм II. Інша її назва – Кармелюкова башта, адже в ній тричі був ув'язнений український народний герой Устим Кармелюк. Його постать особливо вражає, якщо потрапити до цієї башти вночі. Кармалюк, наче живий, сидить в цій вежі за ґратами. І біля нього завжди лежать хустинки. За легендою, Кармелюку вдалося втекти з башти, зв'язавши докупи усі хустинки, що дарували йому панянки, лише глянувши у його голубі очі.

nichna-fortecya-8

Цікавою є й Чорна вежа, в якій знаходиться видовбана у скелі криниця завглибшки 40 метрів і діаметром 5 метрів. Це було захищене джерело водопостачання під час облоги фортеці.

nichna-fortecya-6

Найстарішою є Денна вежа. Це прямокутник з безліччю бійниць.Вежа служила основним стратегічним спостережним пунктом замку. Відтак, на її вершині встановлювали дерев'яну конструкцію для доставки знарядь на верхній ярус Нової башти.

nichna-fortecya-7

У Замковому комплексі працюють експозиції, що відтворюють сторінки його історії. У західному бастіоні реконструйовано панораму оборони замку 1672 року під час турецької навали. У східному бастіоні відвідувач навіть може вистрілити з арбалета, відчувши себе середньовічним воїном. До теперішнього часу тут збереглася система ходів і казематів.

Але вночі усі складові фортеці виглядають ще більш реальніше. Здається, що ти, дійсно, переносишся у середньовіччя.

Фото: Тетяна Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення