Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничанку нагородили національним рекордом за організацію акції для всієї країни

    Додати коментар

 

 В День Соборності України — 22 січня 2015 року у Києві відбулась офіційна презентація вишитої мапи України в рамках проекту "Україна — разом!"

— Вишивання проходило упродовж майже п'яти місяців — розповіла автор проекту Ірина Кондратенко. — З 1 серпня по 19 грудня 2014 року, вишивка проїхала всіма обласними центрами України.

Стартувала акція у Вінниці, завершилася у Києві, вишивали її і в зоні АТО: в трьох містах Донецької області, та в місті Сватово на Луганщині, була вона і на тренувальній базі «кіборгів» поблизу села Піски.

В кожному місті було організовано творчий майданчик, де було встановлено полотно з нанесеним на нього ескізом. Вишивання було масовим, до нього долучалися як професійні вишивальники, так і усі бажаючі.
DSC0631
— Малюнок на карту наносили з урахуванням офіційної символіки кожного регіону, — розповідає дизайнер мапи Юлія Плахтій, — радилися з майстринями, визначити техніку допомагали майстрині Центру народної творчості.

Щоб вишивання дійсно було натхненним, супроводжували його гарними побажаннями та молитвами, так робили здавна жінки, котрі вишивали обереги для своїх рідних. Тому під час акції було організовано мистецьку програму: читання патріотичної поезії та музику.
DSC0634
— Коли ми почули про цей проект, то з радістю приєдналися та підтримали його, — говорить отаман Вінницького козацького полку Володимир Воловодюк, який підтримував акцію матеріально. — Це той проект, який об'єднує людей.

Участь у дійстві приймали й діти, молодята, пенсіонери, інваліди, всі, хто випадково проходив повз, або прийшов спеціально на місце проведення акції.
DSC0636
— Після того, як мешканці вишивали свій регіон, карта передавалася далі, до сусідньої області, ми шукали координаторів, що були абсолютно різними людьми, — пригадує Ірина Кондратенко. — Організовували акції в містах і громадські організації, і місцева влада. І волонтерські центри, що допомагають армії.
DSC0642
Акція «Україна – разом!» отримала національний рекорд. Представники Національного реєстру Рекордів України офіційно зафіксували рекорд в номінації «Мистецтво» — «Карта України вишита вручну найбільшою кількістю вишивальників» . Кількість зареєстрованих учасників — 3255.

— Сертифікат реєстру рекордів є тільки один, на моє ім'я, — пояснює пані Ірина, — але щоб відзначити регіональних організаторів, ми розробили власні макети дипломів за участь в рекорді, попросили дозволу на використання логотипу Національного реєстру, та вручили всім активістам такі відзнаки. Ось ще залишилось вручити диплом вінничанці Ірині Головачовій, яка вишила на цій мапі найперший і найостанніший хрестик. Всім відомо, що ім'я Ірина означає мир, тож це дуже символічно.
DSC0644
— Так, мапа починалася з Вінниці, і об'їхавши усю Україну, знову повернулася в наше місто, — додає Ольга Маліновська. — Тут наші майстрині її причепурили, підправили, ми її заправили в багет і просто на електричці відвезли в Київ.

З самого початку мапу задумували як потужний символ України, в який вкладуть свою працю та молитви тисячі людей у всіх куточках країни. Щоб полотно після акції служило українському народові, та захищало його від негараздів, представниками народу, які брали участь в акції, було прийнято рішення передати його до сесійної зали Верховної Ради України.

— Ми впевнені: єдине місце для вишитої народом карти – це сесійна зала ВР, — говорить координатор акції у Вінниці Ольга Маліновська. — Стіна над Президією, над спікером — найбільш гарне місце, тим більше, що на ній колись вже була карта України, але її звідти зняли.

Організатори повідомили, що захід у Києві відвідали народні депутати. Ірина Суслова, Сергій Висоцький, Михайло Гаврилюк, та інші гості запевнили, що одразу, як тільки вийдуть на роботу після канікул, займуться питанням розміщення мапи у сесійній залі.

Разом з картою Україною подорожувала і книга відгуків. У ній зібрано побажання українців, які інколи дуже сильно читають за душу.

Юлія Плахтій навіть зачитала кілька відгуків, які залишили учасники акції з Донбасу:
DSC0638
"Пишу зі Слов'янська. Падає сніг, сипле град, а ми вишиваємо. Пальці мерзнуть, та гріє серце єдність. Хто б міг подумати, що буде так у Слов'янську? І не мріяли! Все змінюється на краще. Все буде добре!

Слава Україні!!! Донецьк — це Україна!"


Фото та відео Сергія Немирівського

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ПАТРІОТИЧНІ АКЦІЇ

  наступна публікація Звернення вінничан до маріупольців

  попередня публікація Ідейний рекорд України