український прапор фото

Перші прапори незалежної України у Вінницькій області жінки шили вночі

23 серпня 2016, 08:33

Перші підняті прапори на Вінниччині шили вночі, а герби вишивали руками

Василь Шпичка
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Перші прапори незалежної України у Вінницькій області жінки шили вночі

  Василь Шпичка   Додати коментар


Перші підняті прапори на Вінниччині шили вночі, а герби вишивали руками. Кореспондент Vlasno.info продовжує серію публікацій про цікаві факти підняття українського прапора у селах та містечках Вінницької області .

– У місті Калинівка вперше було піднято національний прапор в квітні 1991 році Генадієм Юшковим, інженером «Агромашзаводу», а я дав дозвіл на підняття прапора біля прохідної підприємства. Приводом для проведення цієї акції послужило те, що калинівчани напередодні побували з візитом на Галичині, де синьо-жовте знамено в житті тамтешньої громади вже стало буденним явищем. Прапор пошила дружина Чаковського Леоніда Григоровича і вишила на нім герб. Реакція людей була неоднозначна, а влади негативна та факт залишається фактом, – розповідає директор підприємства «Агромашзаводу» Іван Кравчук.

Місцева влада Хмільника знала, що громадські активісти незаконно хочуть підняти синьо-жовтий прапор, але не прийняла ніяких дій.

– У ніч з 21 на 22 травня 1991 року, у переддень перепоховання Тараса Григоровича Шевченка було підготовлено місце під щоглу, висотою у 10 метрів, вершину якої увінчував тризуб з нержавіючої сталі, опрацьований план дій. І ось коли вже офіційна частина заходу була завершена і керівництво міста на чолі з колишнім міським головою відійшли від місця події, керівник учительського хору Роман Романюк попросив підняти знамено, – розповідає учасник тогочасних подій Павло Дубовий, – Тканину синього і жовтого кольору передали у місті Золочів, що на Львівщині, з української діаспори Канади, а вже частина її потрапила до п. Романюка, яко уродженця цього ж м. Золочева, який після закінчення Дрогобицького педагогічного інституту був направлений на роботу до Хмільника. Вчителька молодших класів місцевої школи Юлія Драган вночі пошила синьо-жовтий прапор, а місцевий священник отець Іван освятив полотнище. Таким чином підготовка до підняття була завершенна під ранок 22 травня.

Гайсинчанин Василь Уманський, отаман Гайсинської Гайдамацької сотні ім. Симона Петлюри, причепив прапор до велосипеда і мандрував з ним по-місту та околицях.

– Якось до мене підійшов міліціонер й почав розпитувати навіщо я приладнав до велосипеда прапор. На що я йому відповідав: «Вожу прапор українського народу і на ньому священні кольори неба і розливу колосся», – говорить Василь Уманський, – Це стало початком українізації населення. Восени 1991року коли після проголошення незалежності до мене додому прийшов один із працівників райвиконкому і попросив у мене прапора щоб підняти його над райвиконкомом, бо він у мене був єдиний в Гайсині та ще й з малим гербом.

В ніч з 6 на 7 листопада 1990 році жителі м. Тростянця Максим Борозенець, Юрій Калашніков, Олексій Лобань, Василь Марчук, Василь Ніщук підняли жовто-блакитний прапор над адміністративною будівлею м'ясокомбінату. Нині на місці підняття прапора встановлена меморіальна табличка на честь цієї події.

Фото: news-ua.today


  Василь Шпичка   23 серп. 2016 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення