депортація кримських татар фото

Вагон у колючому дроті, хвилина мовчання та молитва — у Вінниці відзначать річницю депортації кримських татар

15 травня 2017, 13:33

У центрі Вінниці на Площі Героїв Небесної Сотні вінничани та кримські татари 18 травня проведуть мітинг-реквієм

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вагон у колючому дроті, хвилина мовчання та молитва — у Вінниці відзначать річницю депортації кримських татар

    Додати коментар


У центрі Вінниці на Площі Героїв Небесної Сотні вінничани та кримські татари 18 травня проведуть мітинг-реквієм. Саме цього дня, 18 травня 1944 року, розпочалася депортація кримських татар. Вшанувати жертв геноциду кримськотатарського народу зможе кожен вінничанин, передає Vlasno.infо.

Мітинг-реквієм розпочнеться об 12 годині виконанням українського та гімну кримських татар.
Юлія Піскунова фото
Юлія Піскунова

– Також у центрі Вінниці буде тематична інсталяція про депортацію — дерев'яний вагон під колючим дротом. Усі свідомі вінничани протягом дня зможуть прийти та пов'язати на нього синьо-жовту стрічку чи із тамгою блакитну стрічку — як прапор кримських татар, – розповідає координатор проектів громадської організації "Ветан" Юлія Піскунова. – О 18 годині дивитимемося фільм про депортацію.

Під час депортації загинуло 46 відсотків кримських татар. А 12 листопада 2015 року Верховна Рада визнала депортацію народів Криму геноцидом.
Ескандер Анафієв фото
Ескандер Анафієв

– 18 травня ми завжди збиралися у Криму в цей день, доки туди не прийшов агресор. Коли переїхали на Вінниччину, то продовжуємо цю традицію і тут, нас прийняли тепло та гостинно. Такі заходи із вшанування жертв депортації — це нагадування, що подібна трагедія може відбутися із кожним народом, – наголошує голова громадської організації "Ветан" Ескандер Анафієв.

Ескандер — онук депортованих кримських татар, втім, і себе вважає депортованим. Йому зараз доводиться жити не у Криму — виїхав після окупації, але на півострові залишаються батьки.

– Мої дідусь та бабуся — із Бахчисарайського району. Переселили нашу родину у Таджикистан, у містечко, де переробляли уран. Мама та бабуся, як я був малим, завжди наголошували мені: "Ти татарин, але кримський татарин", – пригадує Ескандер. – Повернення розпочалося у 1988 році, мені тоді було 10 років, але повністю ми переїхали аж у 1992 році. Перестав існувати Радянський Союз, було важко продати нерухомість.

Повернулися у Крим. Їм дали земельну ділянку на болоті, яке висушили та перетворили у кукурудзяне поле. Там і почали будуватися з нуля.

– Важко було. Дім будували 15 років. Тільки добудували — і знову довелося виїхати, – розповідає чоловік вже про російську окупацію.

Додамо, що станом на 18-20 травня 1944 року півострів примусово покинули 200 тисяч кримських татар, а 18 травня 2015-го у зв'язку із російською окупацією — 50 тисяч.

Фото: кадр із фільму про депортацію кримських татар (newsru.com)

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення