відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

«Мені не потрібна ніяка зарплата», — вінницького добровольця, який загинув коло Донецька, згадали у рідній школі

25 травня 2017, 19:21

До річниці смерті вінничанина, який захищав Україну, на стіні його рідної школі №11 відкрили пам'ятну дошку

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Мені не потрібна ніяка зарплата», — вінницького добровольця, який загинув коло Донецька, згадали у рідній школі

    Коментарі (1)

До річниці смерті вінничанина, який захищав Україну, на стіні його рідної школі №11 відкрили пам'ятну дошку. На вшануванні бійця побував кореспондент Vlasno.info.

Євгеній Костюк, який помер другого червня 2016 року в Дніпропетровській лікарні імені Мечнікова, попри молодий вік пройшов Революцію Гідності та воював в АТО.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

Причиною смерті стало важке поранення у голову, яке 19-річний хлопець зазнав в районі шахти Бутівка, що знаходиться на півночі міста Донецьк. На той час, боєць Добровольчого Українського Корпусу батальйону "Правого Сектору" Євгеній Костюк встиг повоювати у таких населених пунктах Донецької області як Піски, Водяне, Опитне, а також в районі шахти Бутівки.

Його бойовий друг на псевдо "Рокі" згадує, що Євген завше виділявся з натовпу, можливо тому не залишився осторонь подій, які відбувалися навколо нього:

— Женя був не такий, як всі. На нього дуже вплинули події на Майдані, де він опинився вже у 17 років. Після чого поїхав вже на фронт. До цього він намагався вести активний спосіб життя, займався спортом. Також був серед перших, хто заснував у Вінниці осередок організації "Білий Молот".
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

На початку червня 2016 року стало відомо про загибель ще кількох його побратимів, за якими рік тому в центрі Вінниці відслужили панахиду.

Сьогодні коло входу вінницької школи №11 зібралися найближчі родичі загиблого, побратими, вчителі та учні. Останні, переважно не пам'ятали Євгена, який по закінченню дев'ятого класу покинув школу аж у 2012 році.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото
Вулицю, на якій розташована школа перейменували на честь атовця Тараса Сича

— З усіма дітьми Євген завжди знаходив спільну мову, — згадує бійця його вчителька української мови Людмила Кравець. — Був досить спокійною неконфліктною дитиною. Як правило, саме такі найперше тверезо все оцінюють та йдуть у бій.
Людмила Кравець фото
Людмила Кравець останнього разу бачила бійця восени 2014 року

Людмилі Миколаївні запам'яталося найбільше остання зустріч з колишнім учнем:

— Побачила я його востаннє пізньою осінню 2014 року. Він йшов у берцях вулицею. Кажу йому: "Женю, ти що в АТО?", а він відповів, що на той час знаходився у Пісках. Спитала, як загалом справи, скільки платять. "Я там не задля грошей, мені не потрібна ніяка зарплата", — відповів він мені. Також сказав, що воює у лавах "Правого Сектору" добровольцем, приїхав у відпустку та планує згодом повернутися на фронт. Більше я його не бачила.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

У школі №11 боєць провчився лише три роки, однак про нього тут досі пам'ятають, як і про інших випускників, які віддали життя за Україну. Поруч із дошкою на честь хлопця вже більше року є пам'ятний знак на честь Тараса Сича.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

Цю дошку встановили у березні минулого року. Після декомунізації, на його честь перейменували вулицю, на якій знаходиться школа, яку закінчили бійці.

—Дуже вдячний я та вся наша родина усім причетним до створення цієї пам'ятної стели з двох дошок. Пам'ять про мого онука Євгена свідчитиме про те, що в нашій країні є герої, яким не шкода життя задля її збереження, — звернувся до зібрання дідусь, полковник внутрішніх військ у відставці Анатолій Костюк.

На заході, окрім нього присутні бабуся Євгена, його матір Вікторія та маленькі сестрички. Після закінчення виступу, вони разом відкрили пам'ятну дошку та поклали коло неї квіти й запалили лампадки.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

Разом із цим, на вшанування пам'яті загиблого завітали вінничани, які познайомилися з Євгеном або у бліндажі, або на футбольному майданчикові.
відкриття пам'ятної дошки Євгенію Костюку фото

— Він не був героєм, а звичайним хлопцем, який не замислюючись віддав життя за те, щоб ми тут могли почуватися в безпеці, — його говорить побратим по ДУКу Дмитро "Гесс". — Сподіваюся, що всі тут присутні завжди пам'ятатимуть про це, а хтось також захоче наслідувати цей вчинок та піде захищати Україну, як він.

Фото Богдана Новака

Коментарі    Оновити список коментарів

Юля
0 # Юля 26.05.2017, 09:35
І Тарас, і Євген захищатимуть нашу країну янголами з небес! Добре, що тепер про їх життя та подвиг можуть побачити і дізнатися діти, їх батьки. Тільки так можна виховати у любові до рідної землі наступні покоління. Я не знала Євгена, але колись навчалася у цій школі разом з Тарасом. І хоч не пам'ятаю його у школі, так як він був трохи старший, але дуже пишаюся, що колись дихала з ним одним повітрям, перетинала у школі стежку його життя. Нехай Господь береже усіх наших воїнів , ослабити біль втрати їх близьким . Моя шана героям!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення