акція на честь УПА фото

Радянські окупанти на Трійцю розстріляли сотню УПА з мінометів: на Вінниччині згадали події 1944 року

09 червня 2017, 08:00

У Трибухівському лісі на кордоні Літинського та Хмільницького районів 73 роки тому відбулася битва між сотнею УПА та каральними військами НКВС

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Радянські окупанти на Трійцю розстріляли сотню УПА з мінометів: на Вінниччині згадали події 1944 року

    Додати коментар

У Трибухівському лісі на кордоні Літинського та Хмільницького районів 73 роки тому відбулася битва між сотнею УПА та каральними військами НКВС. В тому бою полягло 67 повстанців (з них три жінки), близько 20 були поранено і один потрапив у полон. Водночас, їм вдалося вбити 75 енкаведистів та поранити ще 50 окупантів. Пам'ять про загиблих земляків вшанували вінничани коло символічної могили упівців. На акції побував і кореспондент Vlasno.info.
акція на честь УПА фото
У битві із сотнею "Шуляка" загинуло 75 енкаведистів

Більше сотні людей зібралося на акцію "Вшанування пам'яті воїнів УПА на Вінниччині", організовану братством "Кипорів Яр". Окрім представників громадськості чималу частину присутніх складали школярі, які приїхали з Літинського та Хмільницького районів.
акція на честь УПА фото

На наступний день після Трійці 1944 року в Трибухівському лісі зібралося чимало повстанців, які продовжували святкувати Зелені свята. Поки вони готували страви, їх непомітно оточили загони НКВС.
акція на честь УПА фото
Іван Курченко з однокласниками до місця загибелі повстанців завітав вперше

— Жінки, які готували їжу розклали на пеньку щойно зліплені вареники, — переповідає трагічну історію учень восьмого класу Хмільницької школи №2 Іван Курченко. — Саме тоді і почалася атака на партизанську сотню. Цю історію мені переповідали родичі. Також нам багато розповідали у школі про загони УПА, які діяли в нашому районі.
акція на честь УПА фото

Сам Іван на символічному місці поховання упівців вперше, як і більшість учнів з його школи. Проте йому тут дуже подобається.
акція на честь УПА фото
Для того, щоб зайняти школярів коло меморіалу встановили тир

Щоб додатково зацікавити школярів Олександр Фенєв з Вінницької обласної асоціації ветеранів спорту і тренерів "ХХІ сторіччя" влаштував для хлопців та дівчат імпровізований тир.

Після того, як по кутках меморіалу воякам УПА ставлять по два синьо-жовтих та червоно-чорних прапори, починається офіційна частина церемонії вшанування пам'яті бійців.

Як тільки святі отці відслужили та помолилися коло меморіальної таблички, слово бере один з організаторів вінницький правозахисник та пластун Михайло Бардин:
Михайло Бардин фото
Михайло Бардин

— Протягом цілих поколінь від українців замовчувалися факти, які не вкладалися у радянську ідеологічну концепцію історії. Одним з таких явищ став повстанський рух, який в більшій чи меншій мірі охопив чимало областей України. Не залишилась осторонь і Вінниччина.
акція на честь УПА фото
Школярі співають "Червону калину"

Загалом, те, що в 50 кілометрах від Вінниці у лісах відбувалися бої між упівцями та радянськими спецслужбами, свідчить, що УПА — це не лише явище, характерне для Галичини та Волині.

Про те, як вінничани починали вшановувати пам'ять бійців УПА, згадує директор Уладівської середньої загальноосвітньої школи Олександр Масний:

— Подія, яка сталася в цьому лісі свідомо замовчувалася. І лише з початком 90-х років науковці та журналісти почали досліджувати архівні матеріали, свідчення старожилів та лісників. По крихтах вдалося відновити матеріали. Після чого люди насипали на цьому місці символічний курган, встановили спочатку грабовий, а потім і металевий хрест, а в 2008 році з'явилася меморіальна табличка, на якій вказано, що саме сталося 73 роки тому в нашому лісі, — розповідає Олександр Дмитрович.
акція на честь УПА фото

Вдалося поспілкуватися також із тими людьми, родичі яких стали очевидцями тих подій. Батько місцевого лісника Бориса Бондаря розповідав синові, що у восьмирічному віці став свідком жахливої бійні, яка сталася в лісі поруч із його селом.
Олександр Масний та Борис Бондар фото
Олександр Масний та Борис Бондар

— Тоді були якраз свята, люди зготували їжу й пішли всім селом на кладовище, тоді як почули стрілянину в лісі. То загони енкаведістів оточили місце таборування повстанців. Їх обстрілювали не лише з кулеметів, а й мінометів. Аж страшно уявити, який здійнявся ґвалт. Приходимо ми до лісу за пару днів після того, згадував батько, а на гілках дерева висить жіноча голова, — переповідає Борис Володимирович. — Людей та коней просто на шматки порозривало бомбами, а селянам заборонили їх ховати ціле літо. Поки війська не пішли з села, людям під карою смерті заборонялося ходити до цього лісу. Лише після цього вони поховали рештки.

За словами лісника, жодної могили не збереглося як такої, однак в лісі подекуди й досі можна знайти місця, де земля просідає над старими бандерівськими схронами.
акція на честь УПА фото
акція на честь УПА фото

Фото Богдана Новака

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення