В селі Брицьке Липовецького району вшанували заморених голодом односельчан

Під час Голодомору в селі на Вінниччині загинуло 2,5 тисячі людей

23 листопада 2018, 16:40

В селі Брицьке Липовецького району вшанували заморених голодом односельчан

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Під час Голодомору в селі на Вінниччині загинуло 2,5 тисячі людей

    Додати коментар

Вчора на Липовеччині згадали жертв Геноциду українського народу. З усієї Вінницької області Липовецький район найбільше постраждав від штучного голоду, який вчинила радянська влада 1932-1933-го років. Село Брицьке постраждало найбільше з усіх в цьому районі. Історики, вчителі шкіл та жителі села Брицьке згадували ці жахливі для села часи. Про це повідомляє кореспондент Vlasno.info.

golodomor 1 1golodomor 3 1golodomor 4 1

Зранку жителі Брицького покрокували до пам'ятного хреста жертвам Голодомору 1932-1933- го року, що знаходиться в селі. Священники прочитали скорботну молитву про заморених голодом співвітчизників. Люди приходили з квітами. Вже на місці вшанування запалили символічні свічки скорботи. За місцевою традицією, пом'янули коливом ( солодким рисом - ред.) заморених у Голодомор односельчан.

— Ми згадуємо людей, які померли від жахливої політики сталінського режиму - Голодомору 1932-1933 років. Навесні 1933-го в Україні щосекунди помирали від голоду 17 людей. Це було зроблено, щоб зламати опір українського селянства та національних традицій. Вони хотіли знищити наші традиції під корінь. Проте наші предки боролись. Спалахували численні селянські та голодні бунти. Ті, хто вижив, боялись про це говорити, а хто намагався щось дізнатись, також піддавався репресіям, - говорить голова сільської ради села Брицьке Марія Пищик.

golodomor 8 1golodomor 7 1golodomor 10 1golodomor 11 1

golodomor 14 1golodomor 18 1golodomor 21 1golodomor 23 1Після урочистостей місцеві мешканці зібрались в місцевому клубі, де відверто говорили про Голодомор у своєму селі. Розповіді про важку долю рідного краю із цікавістю слухали учнів місцевих шкіл.

Вінницький краєзнавчий музей привіз інформаційні стенди щодо інформації про Голодомори 1921-1922, 1932-1933 та 1946-1947-го років.

— Голод був штучний, 600 господарств Брицького напередодні об'єдналися в колгосп "Комунар". Продовольчі бригади тоді вимили все. Жителі їли один одного. Більше половини села вимерло. В документах є свідчення, що з 5 тисяч людей в Брицькому навесні 1933-го залишилось кілька десятків людей. Офіційні підрахунки склали від 2,3 до 2,5 тисяч смертей від голоду в цей період. До цього часу Брицьке було найбільше село в районі, - говорить житель села Брицьке Олександр Кравчук.

golodomor 27 1golodomor 28 1golodomor 32 1

Доктор історичних наук, професор Олександр Струкевич розказав, як зараз в підручниках відображається питання Голодомору. І чому це так важливо для пам'яті поколінь:

— За даними одного з перших дослідників Голодомору Іллі Шульги, загиблих у Вінницькій області 1,66 мільйона чоловік на основі архівних документів партії області. Діти повинні знати, що окрім Голодомору 1932-1933-го, були ще Голодомор 1921-1922 та 1946-1947 го років. Після Другої світової війни замість, того щоб нагодувати свій народ, більшовики відправили до Франції та Польщі хліб по 17 кілограм на людину. Якби вони хоч прислали 16 кілограм, а один залишили в Україні, то голоду не було б. В Україні від татаро-монгольського нашестя не було голоду. А за радянської влади протягом півстоліття – аж три. В Брицькому, як і в усіх селах, продовольчі бригади забирали все, що було в людей. Вони оточували село за допомогою військ і не можна було вийти.

golodomor 29 1golodomor 31 1golodomor 30 1

В цього злочину проти українства залишилось багато свідків, але не всі вони ще живі. Депутат Вінницької обласної ради Володимир Барцьось розповів історію своєї бабусі Фросини Барцьось, яка одна з тих, які пережили Голодомор в Брицькому:

— В 14 років вона пішла у колгосп працювати. Почалось все з боротьби із заможними селянами. В 1932 роках ходили по селу буксирні бригади, забирати хліб брутальним, жорстким способом. Коли почали забирати хліб, моя бабуся сховалась у садку. До їх хати увірвались, побили матір, і від цих побоїв вона померла. Людей допитували, де знаходиться їжа, заставляли гавкати, носити на собі мішки. Її молодшого братика Петра сусід заманив до себе, порізав на куски та з'їв. Щоб вижити, люди варили куліш зі старого жита, від якого одна жінка померла. Похоронні бригади забирали ще живих людей, які змученими лежали на дорозі. Одна жінка так навіть повернулась з цвинтаря. Вона вижила, бо повернувся її старший брат з армії, який був партійцем, і взяв її на службу до себе.

golodomor 37 1

Також виступали вчителі історії навколишніх сіл Зозівка, Біла та Шендерівка. Наприкінці заходу всіх заморених голодом односельчан вшанували хвилиною мовчання.

Читайте також: Акт геноциду проти українського народу створений радянською владою через штучний голодомор

Фото: Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення